Uzročnik raka ostaje u dječjoj hrani, žitaricama, fast foodu... Jeste li svjesni što dajete jesti svojoj djeci?

Image
Foto: Thinkstock, Ritter75

Akrilamid je nervni otrov koji potencijalno povećava rizik od raka, a nalazi se u hrani

28.10.2016.
14:05
Thinkstock, Ritter75
VOYO logo

Akrilamid u hrani je veliki zdravstveni problem koji se odnosi na potrošače svih dobnih skupina, no djeca su, zbog tjelesne težine, najizloženija.

Europska komisija je u lipnju ove godine napravila prijedlog pravilnika kojim bi se odredio dopušteni sadržaj akrilamida u hrani na tržištu, no The Independent piše kako je od toga odustala nakon što je prehrambena industrija aktivirala lobiste i pritisnula Komisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

Što je akrilamid?

Akrilamid je prvotno bio poznat po svojoj ulozi u industriji u proizvodnji plastike, papira i ljepila, a nakon što je počeo trovati radnike, shvatilo se da ima štetan utjecaj na živčani sustav. Godine 2002. otkriveno je kako se akrilamid nalazi i u hrani i da se razvija izlaganjem hrane visokim temperaturama.

Akrilamid nastaje Maillardovim reakcijama, kemijskim reakcijama između aminokiselina i šećera poput glukoze, fruktoze i laktoze koje se odvijaju na visokim temperaturama. To su tzv. reakcije posmeđivanja, koje osim što hrani daju smeđu boju, zaslužne su i za stvaranje karakterističnog okusa pržene hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može izazvati oštećenje DNK i uzrokovati rak. Ima štetan utjecaj na mozak, reproduktivni sustav i normalan rast i razvoj ploda u trudnoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo