Neugodni osjećaj paljenja u jednjaku rezultat je povrata želučane kiseline. Ako se žgaravica često ponavlja, dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a. Izbjegavajte zato veće obroke koji su preteški za sfinkter jer pun želudac može pogoršati povrat kiseline.
Što uklanja žgaravicu:
Đumbir
Osim što biste trebali uzimati manje količine hrane, uz obrok je dobro jesti i đumbir. Uzimate li ga u umjerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi kao sredstvo protiv upala te kao lijek za probavne tegobe.
Salate i kuhano povrće, no ne i rajčica
Važno je uz obroke uvijek jesti salatu. Ipak, izbjegavajte rajčice i češnjak, sir i masne preljeve. Preljevi koji su pomalo kiseli ili sadrže masnoće mogu se koristiti, no u količini od jedne jušne žlice ili manje (izmjerite, nemojte procjenjivati). Karfiol, šparoge, grašak i drugo zeleno povrće odlično suzbijaju žgaravicu.
Čajevi
Osim čaja od đumbira, možete skuhati čaj od sjemenki anisa, kima ili koromač. Dodajte dvije žličice sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače, procijedite i popijte čaj.
Podrigivanje
Ako je nelagoda koja osjećate posljedica nakupljenih plinova podrigivanje može pomoći.
Ako imate problema sa žgaravicom izbjegavajte:
1. alkohol 2. mlijeko 3. kavu i napitke koji sadrže kofein 4. čokoladu 5. gazirana pića 6. prženu i masnu hranu 7. agrume i kisele sokove 8. paprenu metvicu 9. rajčicu 10. prejedanje bilo kojom hranom