UVIN ČAJ: / Odličan za ženske i muške probleme, iako ga se neki moraju kloniti

Uvin čaj priprema se od biljke koja se naziva Uva ursi i jako je popularan za rješavanje problema s urinarnim traktom.

30.10.2017.
10:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedan od uvriježenih naziva je i medvjeđe grožđe. Ovaj čaj, iako se pogrešno vjeruje, ne može uništavati bakterije već pozitivno djeluje na sprječavanje širenja i izazivanja upala. Uz to, uvin čaj je izrazito diuretski što znači da izaziva izbacivanju bakterija iz organizma kroz mokraću.

Ova biljka raste u zimzelenom grmu do 30 centimetara u visinu, a najviše je ima u području Kanade, Azije i SAD-a. Listovi su joj tamno zelene boje i ovalni. Uva cvjeta za vrijeme proljeća te se tada pojavljuju bijeli i ružičasti cvjetovi. Za potrebe čaja koriste se listovi koji se beru za vrijeme cvjetanja ove biljke. Okus ovih listova je gorak što je samo dokaz koliko je ljekovita. Dobro podnosi niske temperatrure.

Ljekovitost uvin čaja

Iako se najčešće koristi za infekcije urinarnog trakta, ne znači da nije dobra i za ostale bolesti i probleme. Uvin čaj je najviše efikasan kod liječenja bolesti cistitisa, uretritisa i nefritisa. Glavni sastojak ove biljke je arbutin koji se kroz apsorbiranje u želucu dovlači u urinarni trakt. Glavni utjecaj mu je na štetne mikrobe koji su uzročnici upalnih procesa u mokraćnom mjehuru. Pomoći će da se oni eliminiraju te će ostaviti osjećaj olakšanja nakon svakog obavljanja male nužde. Iako ne može izbaciti bakterije, pomoći će u smanjenju upale i iritacije.

Uvin čaj koristi se i kao sredstvo za poticanje mokrenja. Osim toga obiluje antioksidansima te će pomoći da se organizam svakim mokrenjem čisti. Osim eliminiranja toksina iz mokraće, pomoći će i kod eliminiranja nezdravih tvari iz crijeva.

Ovo su još neka pozitivna svojstva:

- Efikasan je diuretik

- Sprječava nastanak proljeva

- Omogućava hidrataciju organizma ako dođe do pretjeranog gubitka vode

- Regulira krvni pritisak

- Čuva kalij u organizmu

- Pomaže kod upale prostate

- Pomaže kod ženskih bolesti

Odličan za ženske i muške probleme

Uvin čaj izrađuje se od listova koji u svojim sastojcima imaju tanin. Upravo zato se on posebno preporučuje ženama koje pate od upale jajnika. Preporučena doza uvin čaja za upalu ženskih spolnih žlijezda je tri šalice dnevno. Jedina stavka oko koje žene trebaju biti oprezne je da se ovaj čaj ne smije piti duže od mjesec dana u jednoj godini. Točnije, kada se pije uvin čaj potrebno je napraviti pauzu od konzumiranja. Radi toga se savjetuje da prije korištenja čaja ipak porazgovarate sa svojim liječnikom ili ginekologom.

Osim za žene, uvin čaj za muškarce također ima ljekovita svojstva. Kod muškaraca koji pate od upale prostate ili povećane prostate, ovaj napitak bi mogao pomoći. Čak se smatra jednim od najboljih prirodnih načina rješavanja ovog problema. Ako niste sigurni imate li problema s prostatom, glavi simptomi su često noćno mokrenje, teško počinjete urinirati, mlaz urina je isprekidan.. Ako pijete uvin čaj kako bi popravili probleme s prostatom, pijte ga do 3 šalice dnevno, također uz pauzu nakon korištenja od mjesec dana.

Uvin čaj za trudnice može biti opasan

Sva ljekovita svojstva uvin čaja dobra su za organizam, ali su i iznimno jaka. Iz tog razloga se ovaj čaj i biljka ne preporučuju ženama koje su trudne ili ženama koje doje. Iako je baš kod trudnica česta pojava upala jajnika ili neki drugi problem ili infekcija urinarnog sustava, ovaj čaj se ne preporuča. Kod trudnica jačina ovog čaja ima mogućnost da potakne trudove koji mogu biti preuranjeni što za posljedicu može imati prerani porođaj ili spontani pobačaj. Također nije dobar niti za vrijeme dojenja jer može utjecati na vaše dijete.

Uvin čaj nije dobar za fetus, ali je posebno opasan i za trudnice. Radi svojih svojstava kod trudnica može izazvati oboljenja jetre.

Osim što nije za korištenje kod budućih majki, ne bi ga smjela piti niti djeca do 12 godina.

Pripremite ga kod kuće

Priprema ovog čaja kod kuće jako je jednostavna. Možete ga kupiti u rinfuzi, ali najčešće se prodaje u vrećicama. Kutija uvin čaja ima cijenu od oko 2o kuna. Ako imate listove biljke, za jedan cijeli dan bit će vam dovoljne dvije žličice čaja. Prelijte ih sa pola litre ključale vode pa ostavite da stoji oko 15 minuta. Procijedite i pijte.

Svakako preporučamo da sami berete ovu biljku i izrađujete čaj od sušenih listova koje ste sami ubrali. Ne zaboravite da ga ne smijete piti više od 3 šalice dnevno.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali