Temperatura prženja orašastih plodova u industriji je obično iznad 77°C, što je temperatura iznad koje osjetljive masti u njima oksidiraju, pri čemu se one razgrađuju i nastaju štetni slobodni radikali.
Višak slobodnih radikala u tijelu želimo izbjeći zbog mogućih promjena na arterijama i povezanosti sa srčano-žilnim bolestima, a u modernoj prehrani ih se ionako unosi previše.
Ukoliko vam je draži okus prženih oraščića, predlažem da ih pripremate kod kuće, na niskoj temperaturi. Idealno bi bilo staviti ih u pećnicu 15-20 minuta na temperaturi do 70-75°C.
Budući da ovi plodovi sadrže veliki udio višestruko nezasićenih masnih kiselina, lako su kvarljivi, pa je važan i način njihove pohrane.
Čuvajte ih u zatvorenim posudama, a ukoliko ih namjeravate koristiti duži period, tada ih držite u hladnjaku, odnosno u zamrzivaču, gdje mogu biti i do godinu dana.
Kada je to moguće, najidealnije je kupovati orahe i orašaste plodove u ljusci.....
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma