USTANITE SA STOLCA! / Ako provedete polovicu radnog dana stojeći, smanjujete rizik od srčanog udara i raka

2.6.2015.
13:50
Thinkstock

Poslodavci bi trebali osigurati stolove za kojima bi ljudi mogli raditi stoječki, kao i omogućiti zaposlenicima redovite pauze da se mogu prošetati, tvrde rezultati najnovijeg istraživanja koje su naručile dvije britanske organizacije za radno zdravstvo.

Kompanije bi trebale upozoriti svoje zaposlenike da "produženo sjedenje, i tijekom rada i za vrijeme slobodnog vremena može znatno povećati rizik od kardiometaboličkih bolesti i prerane smrti."

Uredski radnici bi trebali provoditi barem dva sata stojeći i u bavljenju laganim aktivnostima tijekom radnog vremena, a sa vremenom bi to trebalo podići na četiri sata.

Upozorava se da bi u slučaju promjene u početku osobe koje tek počinju s novim načinom rada mogle osjećati povećani umor, ali je ipak nužno smanjiti vrijeme sjedenja, a posebno sate kontinuiranog sjedenja, bez ustajanja.

Dok u Skandinaviji već 90% zaposlenika u uredima ima radni prostor uređen tako da se poslovi mogu obavljati i stojeći i sjedeći, u Britaniji samo 1% zaposlenika ima pristup takvim uredima. Nemamo podatke za Hrvatsku, ali teško da su bolji od britanskih.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali