Bilo to vama smiješno ili sramotno, činjenica je da svi puštaju vjetrove. NHS tvrdi da prosječan čovjek dnevno ispusti između pet i 15 vjetrova. Ako premašujete gornju granicu, postoji mogućnost da patite od nekoga poremećaja.
Najbolji medicinski eksperti za The Sun navode neke od najčešćih razloga zašto vaša crijeva proizvode više plinova od onoga što se smatra normalnim.
Upalna bolest crijeva
"Upalna bolest crijeva obično se odnosi na ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnoga sustava, a ne samo debelo crijevo", objašnjava dr. Daniel Atkinson. Simptomi upalne bolesti crijeva uključuju bol i nadutost u trbuhu, umor te ponavljajući proljev.
Određene vrste povrća
Ako ste ljubitelj salate, vjerojatno puštate vjetrove više od drugih ljudi. Konkretno, povrće poput kupusa, cvjetače i brokule sadržava ugljikohidrate koji otežavaju njihovu probavu. Dok to povrće leži u vašim crijevima, ono stvara plinove. Dr. Sarah Jarvis navodi i luk, trešnje i šljive te hranu bogatu vlaknima, kao što su grah, grašak i leća.
Sindrom iritabilnog kolona
Pretjerano puštanje vjetrova jedan je od glavnih simptoma sindroma iritabilnog crijeva, poznatog i kao IBS. "Ovaj sindrom utječe na probavni sustav i može biti neugodan. Puštanje vjetrova može upućivati na to stanje, kao i grčevi u želucu - osobito nakon jela - nadutost i zatvor.
"Stanje je doživotno, može se držati pod kontrolom promjenama životnog stila, poput redovitoga vježbanja, smanjenja količine začinjene hrane koju jedete te izbjegavanja namirnica koje se teže probavljaju, poput graha i brokule", objašnjava dr. Atkinson.
Gazirana pića
Pijenje gaziranih pića, žvakanje žvakaćih guma i pijenje na slamku mogu uzrokovati da se zrak zarobi u debelome crijevu, gdje stvaraju do 50 posto prekomjernih plinova. "Neki manje poznati krivci uključuju nadomjestke šećera poput sorbitola, koji se nalazi u mnogim žvakaćim gumama bez šećera, te fruktoze u voću i nekim slatkim pićima", kaže dr. Jarvis.
Prerađena hrana
Ako ste ovisni o McDonald'su i općenito brzoj hrani, također se nalazite u skupini koja ispušta više vjetrova od prosjeka. "Jedenje puno prerađene hrane te nedovoljna konzumacija voća i povrća mogu uzrokovati da vaše bakterije u crijevima izađu iz ravnoteže. To znači da raste broj bakterija koje stvaraju plinove dok razgrađuju hranu", objašnjava dr. Jarvis.
Celijakija
Često puštanje vjetrova i nadutost simptom su i celijakije, bolesti koju prate nadutost, bol u trbuhu te nepravilna probava.
"Kada se tanko crijevo upali i ne može apsorbirati hranjive tvari kao što bismo očekivali, to može biti vrlo bolno. Reakcija dolazi na unos glutena, koji se obično nalazi u širokom rasponu hrane, poput tjestenine, žitarica i kruha. Pacijenti trebaju birati namirnice bez glutena, kako bi bolest držali pod kontrolom", savjetuje dr. Atkinson.