UDVOSTRUČEN SMRTONOSNI RIZIK OD BOLESTI SRCA: /

Šest godina istraživali zdravstvene učinke napitaka koje svi vole, rezultati su šokantni

Image
Foto: Thinkstock

Istraživanje koje je trajalo punih šest godina pokazalo je kako konzumiranje većih količina zašećerenih voćnih sokova značajno povećava smrtonosni rizik od bolesti srca i drugih oboljenja.

23.3.2018.
8:18
Thinkstock
VOYO logo

Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki znanstvenici, a prenosi časopis Medicalexpress.

Udvostručen rizik od bolesti srca

Znanstvenici su pratili 18 tisuća ispitanika tijekom šest godina, a rezultate svoga istraživanja predstavili su na konferenciji Američke kadriološke udruge (American Heart Association). Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od dvije unce (6,8 decilitara) slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dvaput veći od onih koji dnevno u prosjeku konzumiraju manje od jedne unce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašećereni voćni napitci opasniji od zašećerene hrane

'Šećer je droga'

Image

'Šećer je droga'

Image

'Šećer je droga'

Voditeljica istraživanja Gene Welch kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolirati unos šećera u organizam. "Smatramo da istraživanje u značajnoj mjeri potkrepljuje spoznaje o važnosti smanjenja udjela slatkih napitaka u našoj konzumaciji", naglasila je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključci znanstvenika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udjelom šećera. Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranjivih tvari u slatkim napitcima njihova uporaba vodi do "priljeva šećera", koji tijelo mora apsorbirati, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo