svjetski bestseler / 'Umijeće jednostavnog življenja': Odbacite staro prije nego što nabavite nešto novo

Image
Foto: www.pixabay.com

Poznati zen-budistički redovnik Shunmyo Masuno u ovoj knjizi oslanja se na stoljeća drevne japanske mudrosti, uz ovu knjigu osjećat ćete se osvježeno

13.1.2020.
14:10
www.pixabay.com
VOYO logo

Knjiga "Umijeće jednostavnog življenja" u izdanju V.B.Z.-a donosi 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažit ćete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorit ćete mjesto na koje vaše misli mogu pobjeći; naučite duboko izdahnuti iz trbuha i to će vam otkloniti negativne emocije; vježbajte pet minuta zazen tijekom pauze za ručak i osjećat ćete se osvježeno. Uz ovu knjigu naučit ćemo i pronaći vrijeme kad ne mislimo ništa jer to je prvi korak da naučimo živjeti u sadašnjem trenutku i spoznamo svoje. Donosimo vam deset priča iz ovog svjetskog bestselera, pročitajte prvu. 

Odbacite staro  prije nego što nabavite nešto novo

Kad stvari ne idu kako treba, često ćemo pomisliti da nam nešto nedostaje. No, ako želimo promijeniti svoju sadašnju situaciju, najprije bismo se trebali osloboditi nečega starog prije nego što prihvatimo nešto novo. To je temeljno načelo jednostavnog življenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslobodite se svojih vezanosti. Odbacite pretpostavke. Smanjite broj stvari koje posjedujete. U jednostavnom življenju riječ je o odbacivanju fizičkih i mentalnih opterećenja.

Čudesno je kako smo osvježeni nakon što se dobro isplačemo. Suze vas oslobađaju težine koju ste nosili na srcu. Tada imate dovoljno energije da pokušate ponovno. Uvijek sam imao osjećaj da se budistički koncept »prosvijetljenog uma« – japanski znakovi prikazuju ga kao »čist um« – odnosi na to »osvježenje« duha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čin odbacivanja, odvajanja od mentalnih i fizičkih opterećenja, od tereta koji nas vuče prema dnu, iznimno je težak. Katkad ga prati stvaran bol, kao kad se odvajamo od bliske osobe.

No, ako želite poboljšati stanje stvari, ako želite bezbrižno živjeti, morate početi odbacivati. Onoga trenutka kad se odvojite, u vaš će život poteći novo obilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo

(Foto: Promo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo