Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Pašta s pomidorom /

Umak od rajčice dobar je za vas - sad je potvrđena još jedna velika prednost

Ako povremeno uživate u tjestenini sa svježim umakom od rajčice, onda imam sjajne vijesti za vas

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Novo istraživanje otkrilo je da kuhani umak od rajčice pomaže poboljšanju aktivnosti probiotika u crijevima.

Probiotička hrana - kao što su određene vrste jogurta, kefira ili kimchija - spadaju u kategoriju 'funkcionalne' hrane jer potiču rad dobrih bakterija u našim crijevima koje doprinose našem cjelokupnom zdravlju na mnoge načine.

Sad su istraživači iz Sveučilišta Politècnica de València u Španjolskoj razmatrali kako crijevne bakterije djeluju s antioksidansima u crijevima. Viša istraživačica Ana Belén Heredia i njezin tim htjeli su vidjeti kako se umak od rajčice - bogat antioksidantima - ponašao u prisustvu dobrih bakterija u crijevima.

A budući da se umak od rajčice može poslužiti sirovi ili kuhani, htjeli su shvatiti kakav će to učinak imati na interakciju antioksidacijsko-crijevnih bakterija.

Antioksidansi i probiotici

Rajčice se smatraju zdravom hranom jer sadrže pigment pod nazivom likopen - antioksidans koji pomaže zaštiti stanica od štetnih čimbenika. Postojeća istraživanja također upućuju na činjenicu da rajčica ima probiotička svojstva, tj. da može pojačati aktivnost zdravih bakterija u crijevima.

U trenutnoj studiji, istraživački tim proveo je in vitro pokuse kako bi vidio kako će se Lactobacillus reuteri - jedna od glavnih bakterijskih vrsta koje doprinose zdravlju crijeva - ponašati u interakciji s antioksidansima iz umaka od rajčice i kako će proces kuhanja utjecati na tu interakciju.

Sirovo ili kuhano?

Rezultati njihovih eksperimenata - sada objavljeni u časopisu Journal of Functional Foods - pokazali su da je probavni proces rezultirao gubitkom antioksidansa, kako u slučaju sirovog, tako i kuhanih (prženog) umaka od rajčice. Također su vidjeli da prisutnost L. reuteri spriječava da se neki antioksidanti apsorbiraju u krvni sustav.

(FOTO: Thinkstock)

Istodobno, istraživački tim je utvrdio da antioksidanti iz umaka od rajčice poboljšavaju pozitivne učinke L. reuteri. U tom kontekstu, kuhani umak od rajčice djelovao je učinkovitiji od sirovog ekvivalenta.

Kuhanje umaka također je transformiralo likopen prisutan u rajčici i više je pomoglo očuvati integritet ovog antioksidansa kroz probavni proces, čime se više i apsorbirao.

Ovi rezultati sugeriraju da, kad procjenjujemo zdravstvenu prednost hrane, važno je da ne gledamo samo koje učinke kuhanje ima na njih već i na utjecaj probavnog procesa na te hranjive tvari.

Pročitajte još:

Rajčice su važne u prevenciji raka prostate

 Zdravlje na tanjuru: hrana bogata probioticima za imunitet

Probiotici mogu smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija u trudnoći

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike