Ulje koje nas podmazuje

Gotovo svi već znaju da jedenje namirnica bogatih vlaknima i siromašnih zasićenim ili hidrogeniziranim mastima poboljšava krvnu sliku i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

9.11.2010.
16:10
VOYO logo

Nova studija pokazuje da povećavanje unosa mononezasićenih masnoća - primjerice iz izvora kao što su avokado, orašasti plodovi i maslinovo ili suncokretovo ulje - kod ljudi koji već jedu zdravo, poboljšava stanje srca, povećava razinu dobrog kolesterola i smanjuje razinu lošeg kolesterola.

arti-201010010975006Znanstvenici iz Toronta eksperimentirali su s prehranom 24 muškaraca i žena. Na kraju mjeseca stanje dobrog kolesterola poboljšalo se samo kod onih koji su nešto više jeli avokado ili koristili dobra monozasićena ulja. I kod njih i kod onih koji su jeli zdravo ali nemasno smanjila se razina lošeg kolesterola.

U grupi koja je jela puno povrća i nešto više dobrih masti značajno se smanjila i razina C-reaktivnog proteina, krvnog markera koji ukazuje na upalne procese i veći rizik od srčanog udara.

Prethodni članci:

arti-201011050868006 arti-201003100403006 arti-201010010975006 arti-200911240591006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 104
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
DOBRO PRIPAZITE /

Društvenim mrežama se proširio novi trend za bolji san. Liječnici: 'Može biti opasno'