Kod nas je na tržnicama i u trgovačkim lancima sav krumpir lički, naranče neretvanske, a jagode vrgoračke. Tako barem izgleda na prvi pogled jer sve pršti od natpisa 'domaće', a stvarnost je zapravo potpuno drukčija. Najviše se, u ovo doba godine manipulira jagodama.
"Pravu domaću jagodu ćete u prvom redu prepoznati po njihovoj svježini koju vidite odmah prostim okom, po zelenoj peteljci", pojašnjava Željko Mavračić iz Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije.
S obzirom da voće i povrće vitamine i minerale nakon branja gubi iz minute u minutu, zaključak je jednostavan - domaće jagode kasnije su ubrane i samim time imaju više vitamina.
"Jagode su voće vrlo nisko kalorično. Sto grama jagoda ima svega 32 kalorije, što znači da cijela jedna mjerica od pola kilograma ima nekakvih 150 kilokalorija. Tih istih 100 grama jagoda će zadovoljiti sto posto točnije, 98 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom C", pojasnile je nutricionistkinja Jelena Tomić.
Šteta je to bogatstvo baciti u vjetar pa evo kako nadalje
prepoznati našu jagodicu domaćicu. Ona u većini slučajeva ima
jednakomjernu boju.
Uvozne jagode često se beru zelene, a dozrijevaju, umjesto na
suncu, u hladnjačama. I imaju puno lošiji okus, točnije, nemaju
ga baš.
Kod jagoda ni veličina nije bitna. Čak i ona koja izgleda nevjerojatno velika može biti domaća. S obzirom na njihov božanstveni okus i miris te obilje hranjivih tvari, a tako malo kalorija - dobro iskoristite ovu sezonu jagoda. Traje kratko, ali je slatka. Pogotovo ako izaberete domaće plodove.