Ukoliko vam se tijekom menstruacije dogode ove 4 stvari, možda imate razloga za brigu

Image

Iako se o menstruaciji sve više priča, neke stvari povezane uz mjesečno krvarenje još su dosta neistražene

10.3.2017.
10:00
Play logo

Ginekologinja Mary Jane Minkinobjasnila je koji su točno simptomi i stvari zbog kojih bismo se trebale zabrinuti, a vezani su uz menstruaciju. Iako su sa simptomima PMS-a i količinom mjesečnog krvarenja djevojke većinom upoznate i znaju kako njihovo mjesečno krvarenje izgleda, ukoliko primijetite ova 4 znaka, možda biste se trebale obratiti svom liječniku ili ginekologu:

1. Količina krvi koju gubite se povećala

shimmer fallback
shimmer fallback

"Jako krvarenje može biti znak brojnih problema", ističe doktorica Minkin i predlaže da svoj ciklus pratite pomoću aplikacija na svojim mobilnim telefonima. Zabilježite koliko ste koji dan krvarile, a ako primijetite da se količina krvi jako povećala, odite liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Simptomi PMS-a su postali jako intenzivni

U posljednje vrijeme vam se čini kako je vaš PMS postao jako intenzivan? Razdražljive ste, nervozne, tjeskobne i depresivne? Možda patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja koji se pojavljuje kod 3 do 8 posto žena, a zapravo je riječ o jako jakom PMS-u. Doktorica Minkin savjetuje da posjetite svoga ginekologa, a možda biste mogle početi piti vitamin B6.

3. Imate mnogo jače grčeve nego inače

shimmer fallback
shimmer fallback

Ako ste jedna od onih djevojaka koja nema nikakve bolove tijekom mentruacije, znajte da ste sretnice i da vam jako jako zavidimo. Ako ipak spadate u našu grupu žena s bolovima i grčevima, alarmantan znak je kad se oni naglo pogoršaju. To bi mogao biti znak endometrioze, a to biste odmah trebale prijaviti svom liječniku.

4. Mislite da možda imate sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka obično povezujemo s tamponima, ali jasno je kako se on događa kad imamo menstruaciju (jer zašto biste inače nosile tampone?). Sam sindrom je iznimno rijedak i opasan, a mnoge ga djevojke niti ne bi znale prepoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene sa sindromom toksičnog šoka imaju temperaturu između 38.5 i 39, naglo pocrvene i koža im se počne ljuštiti", kaže doktorica Minkin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ukoliko imate osjećaj da vam je netko po koži prolio lonac kipuće vode, odmah se obratite liječniku jer ovo stanje može dovesti do smrti.

shimmer fallback
shimmer fallback
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo