Koji je faktor odgovoran za sve veći porast stope smrtnosti diljem svijeta? Ne, nije pušenje, a nije ni visoki krvni tlak. Riječ je o lošoj prehrani.
(FOTO: Pexels)
>>Hamburgeri, pizze, čokoladice: Ovo su samo neki toksini koji se nalaze u obrađenoj hrani
"U mnogo zemalja, loša prehrana uzrokuje više smrti nego pušenje i visoki krvni tlak", rekao je Ashkan Afsin, profesor asistent sa Sveučilišta u Washingtonu, piše CNN.
>>Nutricionistkinja Matković Melki: 'Kolesterol više nije negativac u prehrani'
I nije riječ sam o tome da ljudi biraju nezdravu hranu, primjerice zašećerene proizvode ili crveno meso, već nekonzumiranje zdrave hrane. "Tradicionalno se svaki razgovor o zdravoj prehrani vrti oko smanjenja unošenja nezdrave hrane, a naše je istraživanje pokazalo kako je premalo konzumiranje zdrave hrane mnogo važniji faktor", nastavio je.
>>Sedam 'nezdravih' namirnica koje i nisu toliko loše za vas
Jedna se od pet smrti (globalno) u 2017. godini dogodila zbog prevelikog unosa natrija i nedostatka cijelih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki.
Istraživanje kaže kako su rezultati relevantni za svakoga, bez obzira na mjesto stanovanja.