U trendu su dijete u kojima uopće nema šećera pa ni onog iz voća, ali može li zaista previše voća biti loše?

Image

U posljednje vrijeme popularne su dijete u kojima uopće nema šećera. Neki stručnjaci za dijete idu tako daleko da tvrde da treba izbjegavati svaki šećer pa čak i onaj u voću

2.10.2016.
16:03
VOYO logo

Znači li to da se morate lišiti zdravih smoothija ili zdjele lubenice u ime dobrog zdravlja i vitke linije? Prema Alissi Ramsey, glasnogovornici Academy of Nutrition an Dietetic, to nije točno. Kriva percepcija šećera počinje od rasprave za i protiv prirodnih i dodanih šećera. Prirodni šećeri kojih ima u voću, mliječnim proizvodima i škrobnom povrću tijelo koristi kao gorivo. Bez prirodnih šećera, nedostajalo bi nam energije.

Osim toga, druge hranjive tvari u voću pomažu prevenciji da se šećer u krvi diže i naglo padne kao što je slučaj kada se jedu slatkiši. Kada konzumirate šećer u prirodnoj formi dobijate dodatne nutrijente, vlakna i proteine koji pomažu da šećer u krvi ne raste preko mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodni šećeri su dobri za nas

Image

Dodani šećeri u voćnim sokovima i procesuiranoj hrani, krivci su što tu vrstu hrane treba izbjegavati. Ukratko, prirodni šećeri su dobri za nas, a dodani šećeri loši. No, i tu postoji ograničenje. Previše šećera bilo koje vrste uzrokuje povišenje šećera u krvi što potiče produkciju inzulina. Višak glukoze pohranjuje se u tijelu kao salo, osobito oko trbuha. Pretjerana konzumacija šećera povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Kada se radi o prirodnom šećeru iz voća i previše dobrih stvari može biti loše. Ali nikako ne znači da od voća treba odustati. Samo pripazite na porcije. Nastojte dva-tri puta dnevno pojesti neko voće, šalicu borovnica, svježe voće veličine bejzbolske lopte ili pola grejpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo