SVE VIŠE BOLESNIH / U Hrvatskoj ove sezone zabilježeno čak 1759 slučajeva gripe: 'Navala je pacijenata na hitne službe, pritisak je jako velik'

Image
Foto: Shutterstock

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe, a u Klinici za dječje bolesti Zagreb u ponedjeljak se doznaje da su u porastu i druge respiratorne infekcije, zbog čega je pojačana opterećenost hitnog prijema

2.1.2023.
14:59
Shutterstock
Play logo

Za ovu sezonu nabavljeno je 600 000 doza cjepiva protiv gripe, namijenjenih rizičnim skupinama stanovništva, a cjepivo je distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo i liječnicima obiteljske medicine.

shimmer fallback
shimmer fallback

Počela je sezona respiratornih infekcija pa će se porast broja oboljelih od virusnih i bakterijskih infekcija vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. To je i očekivano s obzirom na boravak u zatvorenom prostoru i veća okupljanja u blagdansko vrijeme, kaže epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hitnom prijemu u zagrebačkoj Klinci za dječje bolesti zabilježen je veliki broj intervencija zbog respiratornih infekcija, uključujući covid, gripu, sincicijski virus i sl. "Navale pacijenata su i dalje, pritisak je jako velik, kao i u svim hitnim službama", rekao je Zoran Barčut, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Image
KONAČNO OTKRIVENO ŠTO SE DOGAĐA /

Zašto je Hrvate ove zime pokosila gripa? Stručnjak dao odgovor na pitanje koje mnoge muči posljednjih dana

'Pritisak je jako velik...'

Osim toga, u blagdanskom razdoblju su na kirurgiji zaprimili četiri slučaja ozlijede pirotehničkim sredstvima, među kojima ima i ozbiljnih ozljeda. 

"Jedno je dijete stradalo nakon što je kanalu našlo petardu, koja mu je eksplodirala u lice. Ima ozljedu oka zbog čega je upućeno na operaciju u KBC Sestre milosrdnice", kaže Barčut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Kroz objedinjeni hitni prijem u Klinici za dječje bolesti dnevno prođe 250 do 300 pacijenata, dok u pedijatrijskom dijelu znaju primiti i do 170 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Kroz godinu je uobičajeno da dvije trećine pacijenata idu na kirurgiji, a ostali na pedijatriji, no u ovo doba, kada prevladavaju respiratorne infekcije, veća je zastupljenost pedijatrijskih pacijenata.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo