PRESTANITE S TIM 'SMEĆEM' / Fast food opasniji nego što se mislilo: U brzoj hrani pronađene visoke razine kemikalija koje remete rad hormona!

Image
Foto: Pixabay

Rezultati su pokazali da je 81 posto uzoraka fast fooda sadržavalo opasne ftalate

30.10.2021.
12:14
Pixabay
Play logo

Autori nove studije pronašli su nekoliko različitih ftalata, kao i drugih kemikalija koje su namijenjene zamjeni ftalata u širokoj ponudi fast food hrane u SAD-u, uključujući pomfrit, burritose i cheeseburgere, piše Independent.

Autori ovog istraživanja tvrde da se mora učiniti više kako bi se te kemikalije držale podalje od hrane koju ljudi konzumiraju. Ftalati su plastifikatori koji imaju široku uporabu i koji plastici i drugim supstancama daju fleksibilnost. Oni su isto tako i tip kemikalije koja narušava endokrini sustav i koja oponaša ili inače remeti hormone koje čovjekovo tijelo prirodno proizvodi, poput testosterona i estrogena, piše zimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studije provedene na životinjama i ljudima ukazale su da veće izlaganje takvoj skupini kemikalija, uključujući ftalate, može imati negativan utjecaj na razvoj djece te povećavaju rizik od zdravstvenih tegoba poput astme, pretilosti te problem plodnosti u kasnijoj dobi, iako točan itenzitet tih utjecaja zasad nije jasan.

Znanstvenici sa sveučilišta George Washington otkrili su da je fast food hrana posljednjih godina možda i posebno bogat izvor izloženosti tim kemikalijama.

Image
UŽAS U SPLITU: /

Škarama napao djelatnika fast fooda; policija uhitila počinitelja

Image
UŽAS U SPLITU: /

Škarama napao djelatnika fast fooda; policija uhitila počinitelja

Povećane razine ftalata u urinu

Njihova studija iz 2018. godine analizirala je uzorke urina Amerikanaca koji su sudjelovali u nacionalno reprezentativnom istraživanju te otkrili da oni koji su naveli da su se nedavno hranili u fast food restoranima imaju povećane razine ftalata od onih koji se hrane kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom istraživanju istih znanstvenika, oni su se koncentrirali na samu hranu. Prikupili su 64 uzorka hrane iz šest različitih restorana na području San Antonija u Teksasu, a među njima su bile pizzerije, burger restorani i Tex-Mex restorani. Isto tako, iz tih restorana su prikupili i rukavice kojima se osoblje restorana služi za pripremu i posluživanje hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve prikupljene uzorke su testirali na uobičajene ftalate kao i druge plastifikatore koji su se počeli koristiti kao navodna zamjena za ftalate.

Rezultati su pokazali da je 81 posto uzoraka hrane sadržavalo ftalat di-n-butil ftalat (DnBP) dok je njih 70 posto isto tako sadržavalo di(2-etilheksil) tetraftalat (DEHT), odnosno neftalatni plastifikator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka istraživanja sugeriraju da je DEHT možda sigurniji od drugih ftalata, no pobliža istraživanja utjecaja tog plastifikatora na ljudski organizam nisu dosad napravljena pa autori ove nove studije dovode u pitanje takve tvrdnje.

Play logo

Mesni uzorci, uključujući cheeseburgere i pileće burritose, u pravilu su imali najveće razine tih kemikalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo