Istraživanje je trajalo tri mjeseca, a sudjelovalo je 139 ispitanika oba spola, piše Daily Mail. Trećina ispitanika je svaki dan konzumirala 80 grama standardnog, masnog sira, dok je u prehrani druge trećine bilo zastupljeno 80 grama sira s niskim postotkom masnoće.
Kontrolna grupa je umjesto sira jela 90 grama kruha s pekmezom.
Rezultati su pokazali da kod grupe koja je konzumirala masni sir ne samo da nije došlo do promjena u razini LDL kolesterola, obujma struka i krvnog tlaka, već se njihovo opće zdravstveno stanje poboljšalo.
Iako je razina LDL kolesterola kod ispitanika svih grupa u prosjeku ostala ista, kod osoba koje su konzumirale masni sir zabilježen je porast razine 'dobrog' kolesterola.
Jedno japansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje sira sprječava taloženje masti u jetri, dok su druga ukazala na to da bi moglo doprinijeti boljem spavanju, boljem raspoloženju, pa čak i lakšem mršavljenju.