Studija provedena na Institutu za globalno zdravlje u Barceloni pokazala je da orašasti plodovi dobro utječu na razvoj fetusa, osobito na razvoj njegovog mozga. U istraživanju je sudjelovalo 2200 majki koje su odgovarale na pitanja o prehrambenim navikama tijekom trudnoće, a znanstvenike su osobito zanimali prvi i zadnji trimestar trudnoće.
Njihova djeca podvrgnuta su testiranjma kako bi se vidio stupanj neurološkog razvoja. Testovi su provedeni kada su djeca imala 18 mjeseci, pet godina i osam godina. Pokazalo se da djeca majki koje su u prvom tromjesečju trudnoće jele orašaste plodove imaju bolje kognitivne funkcije, jaču koncentraciju i dugoročno pamćenje.
(FOTO: Pixabay)
"Ovo je prva studija koja istražuje kako konzumacija orašastih plodova u trudnoći pospješuje neurološki razvoj mozga kod bebe", kaže Florence Gignac, voditeljica studije.
"Mozak prolazi kroz mnoštvo kompleksnih procesa tijekom fetalnog razvoja pa je od izuzetne važnosti što majka u tom periodu jede", dodaje Gignac.
"Proučavali smo utjecaj badema, lješnjaka, kikirkija i oraha. Vjerujemo da se tajna krije u tome što orašasti plodovi obiluju folnom kiselinom, esencijalnim masnim kiselinama poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
One se akumuliraju u neuralnoj cijevi fetusa, djelomično u frontalnom dijelu mozga, što utječe na memoriju i operativne funkcije", objašnjava Gignac.
Pročitajte još:
- Kada fetus počinje raspoznavati zvukove iz okoline?
- Bebini pokreti u trbuhu: ginekologinja objašnjava što je normalno, a što je znak za uzbunu
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!