MISTERIOZAN SLUČAJ 'SMRTI' / Trojica liječnika su ga proglasili mrtvim, a onda se iz vreće čulo nešto čudno...

Kad se 'mrtvac' probudio, pitao je može li vidjeti svoju ženu...

25.7.2021.
10:06
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Španjolske zatvorske vlasti ostale su zbunjene nakon što se zatvorenik kojeg su tri liječnika proglasila mrtvim probudio u mrtvačnici - samo nekoliko sati prije nego što je trebala započeti obdukcija njegova tijela, javlja Science Alert.

Zatvorenik, tada 29-godišnji Gonzalo Montoya Jiménez, pronađen je bez svijesti u svojoj ćeliji tijekom jutarnje prozivke 7. siječnja 2018. godine te je prebačen u mrtvačnicu u bolnicu u vreći kad su patolozi čuli nešto neobično.

Bilo je to hrkanje. I, dolazilo je iz vreće.

Jiméneza, koji je služio kaznu za pljačku u krilu zatvora maksimalne sigurnosti Centralne kaznionice Asturije na sjeverozapadu Španjolske, prvo su pregledala dva dežurna liječnika u zatvoru, nakon što su ga pronašli kako bez svijesti sjedi na stolcu u svojoj ćeliji. Nije bilo nikakvih znakova nasilja.

Budući da nije pokazivao znakove života, liječnici su ga proglasili mrtvim. Sat vremena kasnije sudski je liječnik također pregledao tijelo, složio se s prvim procjenama te izdao treće izvješće o smrti.

'Leš' se uskomešao

Tek kasnije u mrtvačnici liječnici su shvatili da nešto nije u redu. Do tog je trenutka Jiménez već proveo vrijeme u hladnjači kako bi se sačuvalo njegovo tijelo, a koža mu je bila označena skalpelskim smjernicama u pripremi za obdukciju tijela - u tom se trenutku 'leš' naglo uskomešao.

"Forenzičari su čuli zvukove koji su dopirali iz vreće. Montoya nije bio mrtav. Upravo suprotno. Forenzičar patolog je otvorio vreću i pronašao zatvorenika još uvijek živog", izvijestio je El Español.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jiménez je nakon toga prebačen u kolima hitne pomoći u drugu bolnicu kako bi se oporavio od svoje misteriozne epizode. Na kraju je izviješteno da je u stabilnom stanju, međutim kako je uopće moglo doći do pogreške, zatvorske vlasti čini se nisu imale pojma.

"Ne mogu komentirati što se dogodilo na Institutu za pravnu medicinu", rekao je glasnogovornik španjolske zatvorske službe, "ali troje liječnika vidjelo je kliničke znakove smrti pa trenutno još uvijek nije točno zašto se to dogodilo".

Cijanoza i mrtvačka ukočenost

Dan prije nego što je Jiménez pronađen "mrtav", požalio se da se osjeća loše. Iako se nije znalo što je točno uzrokovalo njegovo stanje, dužnosnici su opisali kako njegovo tijelo pokazuje znakove cijanoze - ljubičastog obojenja kože uzrokovanog lošom cirkulacijom ili nedostatkom kisika - uz mrtvačku ukočenost.

Bolnički službenici rekli su španjolskim medijima da bi smrtni slučaj mogao biti slučaj katalepsije, u kojoj tijelo ulazi u trans ili stanje poput napadaja, pokazujući gubitak svijesti i osjeta, kao i fizičku ukočenost.

Nejasno je kako je točno Jiménez postao kataleptičan, premda je zatvorenik doživio epilepsiju i uzimao je lijekove za to stanje. No njegova je obitelj rekla da Jiménezu nije uvijek bilo lako pridržavati se rasporeda uzimanja lijekova u zatvoru, pa možda ima neke veze s tim.

U bolnici je trebalo 24 sata prije nego što je Jiménez došao k svijesti na intenzivnoj njezi i počeo govoriti. Kad se "mrtvac" probudio, pitao je može li vidjeti svoju ženu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali