UZROCI I SIMPTOMI / Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Image
Foto: Pexels

Trnci u rukama mogu se pojaviti iz različitih razloga, a najčešće su povezani s artritisom

27.8.2018.
9:15
Pexels
VOYO logo

Osjećaj peckanja i neugodni trnci u rukama mogu se javiti zbog nekoliko različitih uzroka, a svaki od njih zahtijeva posebnu vrstu liječenja. Izdvojili smo nekoliko razloga koji su ujedno i najčešći uzroci trncima u rukama.

Trnci u rukama kod svake se osobe povremeno javljaju, a uglavnom zbog dugosatnog sjedenja ili spavanja u neugodnom položaju. Međutim, ako trnci postanu česta pojava, vrijeme je da posjetite liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Artritis

Artritis je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se javljaju neugodni i učestali trnci u rukama. Ova upalna bolest ne može se izliječiti, ali se njeni simptomi mogu ublažiti uz pravovremenu dijagnozu te uzimanje terapije. Između ostaloga, artritis možemo prepoznati upravo po trncima u rukama. Osim u rukama, osjećaj peckanja zadržava se i u predjelu glave, vrata te leđa.

2. Dijabetes

Dijabetes ili šećerna bolest sve češći je zdravstveni problem na našim prostorima, prvenstveno zbog velikog broja pretilih osoba. Trnci u rukama često se javljaju kod dijabetesa, a potrebno ih je prepoznati navrijeme kako bi se što prije krenulo s liječenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Multipla skleroza

Osoba koja boluje od multiple skleroze, između ostaloga može osjećati i neugodne trnce u rukama. Oni su najčešće popraćeni i drugim simptomima, vrlo specifičnim za ovu bolest zbog čega ne treba dugo da je liječnik dijagnosticira.

4. Nedostatak vitamina

Trnci I peckanje u rukama mogu se pojaviti i u slučaju da nam nedostaje vitamina. Riječ je o vitaminu B koji je izravno povezan s perifernim živcima. Trnci uzrokovani ovim problemom rješavaju se pravilnom prehranom te eventualnim uzimanjem vitaminskih dodataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo