Trn koji će vam spasiti život

Vučji trn na našem se području može naći u obliku različitih podvrsta u planinskim dolinama i obalnom području, a u vrtovima i parkovima uzgajaju ga i kao ukrasni grm.

13.7.2011.
11:48
VOYO logo

Studija objavljena u Journal of Functional Foods ukazuje da svakodnevnom konzumacijom biljke vučji trn (količine od 28 grama bobica ili 5 grama ulja na dan) možemo imati korisne učinke za zdravlje – prije svega na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Hippophae rhamnoides ili vučji trn prirodni je izvor vitamina i drugih bioaktivnih sastojaka, poput karotenoida i flavonoida, koji snizuju kolesterol, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, snizuju krvni tlak i šećer u krvi te imaju antioksidativno djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena prehrambenih navika koja se odnosi na uključivanje hrane s bioaktivnim sastojcima (poput polinezasićenih masnih kiselina, biljnih sterola, antioksidanta i vitamina) jedan je od najvažnijih načina kako promjenom životnih navika možemo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Upravo vučji trn obiluje tim blagotvornim sastojcima – bobice su bogati izvor vitamina i minerala, a njihov sok sadrži neke proteine, vitamin C, vitamin E, karotenoide, različite minerale i organske kiseline.

Antiaterogena, hipolipemička, hipotenzivna, protuupalna, hipoglikemična i antioksidativna svojstva vučjeg trna su od posebnog značaja za prevenciju, pa i liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Vezani članci:

arti-201106210566006 arti-201106200195006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo