Studija objavljena u Journal of Functional Foods ukazuje da svakodnevnom konzumacijom biljke vučji trn (količine od 28 grama bobica ili 5 grama ulja na dan) možemo imati korisne učinke za zdravlje – prije svega na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Hippophae rhamnoides ili vučji trn prirodni je izvor vitamina i drugih bioaktivnih sastojaka, poput karotenoida i flavonoida, koji snizuju kolesterol, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, snizuju krvni tlak i šećer u krvi te imaju antioksidativno djelovanje.
Promjena prehrambenih navika koja se odnosi na uključivanje hrane s bioaktivnim sastojcima (poput polinezasićenih masnih kiselina, biljnih sterola, antioksidanta i vitamina) jedan je od najvažnijih načina kako promjenom životnih navika možemo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Upravo vučji trn obiluje tim blagotvornim sastojcima – bobice su bogati izvor vitamina i minerala, a njihov sok sadrži neke proteine, vitamin C, vitamin E, karotenoide, različite minerale i organske kiseline.
Antiaterogena, hipolipemička, hipotenzivna, protuupalna, hipoglikemična i antioksidativna svojstva vučjeg trna su od posebnog značaja za prevenciju, pa i liječenje kardiovaskularnih bolesti.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201106210566006 arti-201106200195006