TOLIKO DETALJA, A TAKO MALO VREMENA... / Pobijedite paniku prije putovanja

Image
Foto: Giphy.com

Odbrojavate sitno do početka godišnjeg i umjesto da ste opušteni i sretni, vi razmišljate o tome jeste li što zaboravili i što još morate učiniti. Toliko detalja, a tako malo vremena...

11.7.2016.
0:01
Giphy.com
Play logo

Ako se pribojavate da biste nešto bitno mogli zaboraviti prije puta i stalno vam na pamet padaju nove sitnice koje biste još trebali srediti prije odlaska, velika je vjerojatnost da ste napeti i nervozni. Umjesto da s osmijehom razmišljate o nadolazeća dva tjedna vi ne razgovarate s kolegama (jer grozničavo planirate posljednji posjet obližnjoj drogeriji), obrušavate se na partnera, a o roditeljima ili djeci koji vas gnjave pitanjima kad točno krećete, da i ne govorimo.

No ima pomoći. Stanite, duboko udahnite i pročitajte kojih vam pet načina nudimo da pobjedite paniku prije putovanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Napravite listu... ili više njih

Prije nego napustite kuću, razmislite o sastavljanju nekoliko lista (bilo bi sjajno da ste ih počeli slagati par dana ranije, ali što je tu je). Jednu koja se tiče odjeće (napišite što biste nosili svaki dan odmora, tako nećete pretjerati niti ostati bez čiste odjeće), jednu općenitu (kišobrani, lijekovi...), te listu toga što trebate učiniti prije puta.

Jednom kad sve stavite na papir, automatski ćete postati, ali se i osjećati, organiziranije, a uz to ćete biti zadovoljni kad počnete križati stavke s popisa.

Za buduća putovanja ne bi bilo loše da si na kompjuteru spremite popise za različita putovanja (vikend kampiranje, poslovni put, odmor s djecom, itd.), koje možete isprintati prije svakog puta i reciklirati. A kad se vratite s puta na kojem vam je nešto nedostajalo, jednostavno dodajte te stavke na popis za buduća putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Počnite dovoljno rano

Ako ne krećete na put za par sati, počnite s pakiranjem nekoliko dana ranije. Nije zgodno bacati ladice po podu dok mahnito tražite putovnicu, ili shvatiti da su vam tri najdraže majice (koje ste svakako planirali ponijeti) spremne za pranje, sat vremena prije odlaska. Sprječite te napadaje panike u posljednjim trenucima tako što ćete sve potrebne dokumente naći dovoljno unaprijed, a ako planirate dulji put na dalekoj destinaciji svakako provjerite do kada vam važe dokumenti, bar mjesec-dva prije puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale stvari počnite pakirati nekoliko dana prije puta ili barem toliko ranije koliko vam treba da operete i osušite odjeću, za slučaj da uočite da je nešto u kutiji s prljavim rublje, te da stignete na miru u trgovinu kako biste nabavili sve što vam je potrebno tijekom odmora.

3. Napravite plan

Prvi dan puta je obično i najnervozniji jer trebate putovati, doći na novu lokaciju na kojoj vam je možda sve nepoznato i raspakirati se. Neke neugodnosti možete zaustaviti tako što ćete se dobro informirati prije polaska. Sjajna stvar je da uz pomoć interneta i brojnih aplikacija za vaš pametni telefon možete vidjeti gdje idete i isplanirati rute koje vas čekaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od najlakšeg i najbržeg puta do plaže, preko lokalnih restorana u kojima biste mogli jesti kad doputujete i beach barova u kojima biste mogli uživati već prvu večer godišnjeg.

Čak i ako preferirate da vaši planovi budu relativno otvoreni, i dalje je više nego korisno odrediti dvije stvari za prvi dan: gdje ćete odsjesti i kako najlaše doći do tamo. Bilo da putujete autom ili vlakom/autobusom pa trebate naći prijevoz do apartmana, isplanirajte sve kako ne biste trošili vrijeme i energiju (ionako već umorni od puta) na otkrivanje tih 'čarolija' neposredno nakon dolaska na odredište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spoznaja da će sve biti pod kontrolom barem prvih nekoliko sati nakon dolaska na cilj, pomoći će vam da se opustite i lakše prebrodite i sam put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Pazite na sebe

Pripremanje za put je dovoljno stresno i bez da sa strahom osjećate pucketanje u grlu koje bi moglo prerasti u grlobolju i virozu. Konstatno razmišljanje o tome kako se ne smijete baš sad razboljeti, samo će vas učiniti dodatno napetima i nervoznima i bit ćete nizašto.

Nije nikakva tajna da stres jako utječe na imunitet, tako da se dodatno pripazite prije puta, a ne bi bilo loše da uzimate i dodatne vitamine, više spavate, konzumirate puno voća i povrća i bar malo vježbate.

5. Priprema, pozor, kreni!

Jednom kad ste se pozabavili s najvažnijim stvarima (dokumenti i karta su u torbi, je li tako?), pokušajte ne trošiti previše energije na nebitne stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporite, duboko udahnite i pokušajte se fokusirati na to koliko ćete se zabaviti tijekom odmora i kako biste sa zabavom mogli početi već na samom putu, umjesto da razbijate glavu razmišljajući o tome što ste zaboravili ponijeti ili učiniti prije puta.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo