TKO BI REKAO?! / Krumpir uzrokuje visoki krvni tlak, ali čips je OK

Konzumiranje krumpira povećava rizik od visokog krvnog tlaka. No, čips je iznimka.

22.5.2016.
8:35
giphy.com
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stručnjaci s Brigham and Women’s Hospital i Harvard Medical School su proveli istraživanje i otkrili kako konzumiranje kuhanog, pečenog ili pire krumpira četiri ili više puta tjedno, povećava rizik od pojave povišenog krvnog tlaka za 11 posto, piše Metro.

Rizik se povećava na 17 posto ako isto toliko jedete pommes frites odnosno pržene krumpiriće.

No, iznenađujuće je kako je ispitivanje pokazalo da čips nema takav učinak i ne predstavlja opasnost za pojavu povišenog krvnog tlaka.

Stručnjaci su istraživanje provodili tijekom 0 godina na više od 187.000 muškaraca i žena. Ispostavilo se kako je čips iznimka čak i kada se u obzir uzimala tjelesna težina ispitanika.

Istraživači to pripisuju visokom glikemijskom indeksu koji se nalazi u krumpiru, a takve namirnice oslobađaju energiju brže i povisuju razinu šećera u krvi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali