Kad dođe proljeće, on stoji među travom, žut, predivan i sam. Radi se, naravno, o maslačku, čije smo osušene latice znali puhati kao djeca ili njime bojati jaja za Uskrs kao odrasli. Međutim, malo tko zna da je on odličan čistač jetre i krvi, pomaže kod nadutosti i regulira šećer u krvi.
Svaki dio maslačka može se iskoristiti u našoj prehrani, a od korijena, koji ima najviše nutritivnih sastojaka, može se napraviti napitak sličan kavi. Ne sadrži kofein, ali ima sličan okus kao naš omiljen jutarnji napitak.
Kako ga napraviti?
Trebat će vam:
- 1 žličica praha korijena maslačka
- 1 šalica vode
- 1 štapić cimeta
Korijen ispecite u peći, zatim ga ohlađenog sameljite u mlinu za kavu. U vruću vodu dodajte prah od maslačka i cimet te stavite na vatru. Pričekajte dok voda ne zakipi, zatim smanjite vatru i pustite da kuha 5 minuta dok napitak ne poprimi tamnu boju.
Procijedite napitak u šalicu, po želji dodajte malo mlijeka i uživajte ;)