Kultura kefira često se naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu zapravo gljive. Ona izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a po sastavu sadrže bjelančevine, aminokiseline, lipide i topljive polisaharide. Osim toga, sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Tibetanska gljiva može se koristiti kod problema sa krvi i srcem.
Ljekovitost tibetanske gljive
Ova gljiva neutralizira toksine u crijevima normalizirajući mikrofloru probavnog trakta. Služi za izvlačenje spojeva teških metala koji dolaze u naš organizam s ispušnim plinovima, pesticima u hrani i onečišćenom vodom. Koristi se kao prirodni antibiotik.
Za što služi tibetanska gljiva:
- pomaže kod bolesti srca
- jača imunitet i ubrzava oporavak od bolesti
- pomaže zdravlju krvnih žila i razlaže kolesterol
- regulira rad i probleme sa žući i žučnim kamencima
- liječi upale i gljivične infekcije
- regulira krvni tlak
- poboljšava rad bubrega i mokraćnih puteva
- prirodno je sredstvo za potenciju kod muškaraca i žena
- usporava starenje
- smanjuje osjećaj umora
Način pripreme tibetanske gljive
Da bi se koristila na pravi način, od tibetanske gljive radi se kura s mlijekom, to jest kefir za korištenje.
Potrebni sastojci: 1/4 mlijeka od 1,5% masti dvije žlice tibetanskih gljiva
Priprema: Operite gljive i prelijte ih s mlijekom koje nemojte prethodno kuhati. Ostavite da stoji 24 sata. Nemojte ostavljati da stoji u frižideru nego na sobnoj temperaturi. Nakon jednog dana ocijedite mlijeko kroz plastično cjedilo. Procjeđeno mlijeko može se piti.
Nakon toga operite tibetansku gljivu vodom i vratite u posudu. Ponovno ju prelijte mlijekom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi. Sutradan ponovite.
kefir mlijeko gljiva
Mlijeko od tibetanske gljive pije se 20 dana navečer prije spavanja. Nakon toga ovu kuru ne smijete koristiti barem 10 dana prije nego nastavite. Koristite ju sve dok se ne poboljša stanje koje želite popraviti. Tijekom pauze od 10 dana također trebate polijevati gljivu i ispirati ju jer ako se ne prelije mlijekom, izgubit će svoje 'moći' i pocrnit će. Kura se mora ponoviti barem 3 puta.
Tko ne smije koristiti tibetansku gljivu?
Ovu kuru, ili kefir od tibetanske gljive ne bi smjele koristiti osobe koje su osjetljive na laktozu ili imaju razvijenu netoleranciju na mliječne proizvode. Osim toga, korištenje ove gljive ne preporučuje se trudnicama radi kiselina u tijelu koje se proizvode.
Ako imate pojačanu kiselinu u želucu, kada radite kuru ostavite da stoji 12, a ne 24 sata. Ako uzimate neke lijekove, tibetansku gljivu smijete koristiti u razmaku od 3 sata od uzimanja lijeka.
Za vrijeme uzimanja tibetanske gljive ne smijete piti alkohol.