Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

U ovome je tajna pripremanja zdravog roštilja bez kancerogenih spojeva

Ako nemarno roštiljate obrok može biti poprilično nezdrav.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Zato znanstvenici savjetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidantima, poput ružmarina, jer ćete tako smanjiti ili eliminirati prisustvo štetnih tvari. Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.

Meso koje se priprema u marinadi s ružmarinom/majčinom dušicom uz dodatak papra i soli; marinadi od origana, majčine dušice, češnjaka i luka te trećoj, marinadi od origana, bosiljka, luka i peršina, ima manje vrijednosti štetnih tvari od klasično pripremljenih.

Imajte na umu i sljedeće savjete za zdraviji roštilj:

• Roštilj treba biti čist • Nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja • Sirovo meso čuvajte u hladnjaku ili prijenosnom hladnjaku sve dok ga ne trebate staviti na roštilj • Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća • Meso roštiljajte na pravoj temperaturi - koristite termometar za meso ako ne znate procijeniti sami • Ne dopustite da vam meso na dijelovima postane crno, uklonite zagorene dijelove prije serviranja • Prije pečenja uklonite višak masnoće kako bi smanjili rizik od izgaranja • Pecite nemasno, krto meso, a ne hot dog, masne hamburgere ili kobasice • Da bi spriječili zagaranja kobasice pecite na kraju • Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krumpira i patlidžana • Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz omiljene začine, malo češnjaka, sokom limuna i malo bijelog vina.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike