Play ponuda

Tablete protiv bolova s ibuprofenom i paracetamolom imaju jednu katastrofalnu posljedicu za žene

Image
Foto: Giphy

Stručnjaci napominju da tablete protiv bolova mogu izazvati djelomični gubitak jednog važnog osjeta

17.12.2016.
17:49
Giphy
Play ponuda

Ne želimo vas plašiti, ali čini se da žene koje redovito uzimaju tablete protiv bolova mogu trajno oštetiti njihov sluh. Sudeći prema novom istraživanju, samo dvije tablete koje sadrže paracetamol i ibuprofen na tjedan tijekom šest godina dovoljne su za značajan gubitak sluha.

Prekidaju dotok krvi u uši

shimmer fallback
shimmer fallback

Ovo istraživanje provelo se nakon istog istraživanja na muškarcima, a rezultati su bili isti. Zašto su takvi, naizgled bezazleni lijekovi toliko opasni? Stručnjaci kažu da prekidaju dotok krvi u unutrašnje uho, što dovodi do veće osjetljivosti na vanjsku buku.

Dr. Gary Curham, autor studije koja je provedena na Brigham and Women's Hospital, kaže kako je barem jedna od 20 žena s oštećenjem sluha često uzimala tablete protiv bolova.

"Iako rizik od korištenja analgetika i nije toliko velik, on ipak postoji jer se takvi lijekovi uzimaju vrlo često. Čak i mali porast rizika može dovesti do značajnih zdravstvenih implikacija", objasnio je Curham.

Opasne su čak i male doze

shimmer fallback
shimmer fallback

Što se tiče istraživanja na muškarcima koje je analizirala engleska Nacionalna zdravstvena služba, čak i male doze ovih lijekova mogu utjecati na gubitak sluha.

Sve us vemu, s ničime ne treba pretjerivati pa tako ni posezati za tabeltama protiv bolova čisto iz navike. Tablete su ipak kemija, a priroda ima rješenje za sve tako da se radije prvo okrenite alternativnim metodama, čajevima i pozitivnim mislima.

Play ponuda
Play ponuda