Nezaštićeni spolni odnosi, osim trudnoće, mogu dovesti do zaraze spolnim bolestima ili gljivicama. Tableta za dan poslije ne preporuča se uzimati često te je u Hrvatskoj možete dobiti samo na recept.

Kada uzeti tabletu za dan poslije?

Hitna kontracepcija ili tableta za dan poslije uzima se nakon nezaštićenog spolnog odnosa u vrijeme ovulacije. Ta tableta u sebi sadrži veliku količinu hormona i nikako se ne smije uzimati olako. Liječnici preporučuju da čak i u slučaju straha od trudnoće radi nezaštićenog odnosa ne bi ju trebali uzimati ako vam nijevrijeme ovulacije.

    “Iz iskustva znam da tri od deset djevojaka, koje su prije dolazile po recepte, ustvari nisu niti trebale hitnu kontracepciju”, tvrdi dr. Višna Latin.

Računanje ciklusa

Ciklus se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Za vrijeme ovulacije jajnik izbacuje jajnu stanicu, koja može biti oplođena u sljedećih 24 sata. Ona živi 24 sata, spermiji žive do 3 dana. Ta četiri dana su jedino vrijeme u mjesecu kada žena može zanijeti. Redovan ciklus uključuje ovulaciju 14 dana prije sljedećeg krvarenja. Redovan ciklus je 28 dana. Računajte svoj ciklus kako bi znale kada vam jajnici stvaraju jajne stanice.

U slučaju nezaštićenog spolnog odnosa i redovnog ciklusa, hitnu kontracepciju trebate uzeti od 11. - 16. dana. Ako nemate redovne menstruacije ne možete ovako računati.

Kako dobiti tabletu za dan poslije?

U Hrvatskoj se hitni kontraceptivi ne mogu dobiti bez recepta. Recept vam može pripisati ginekolog ili liječnik opće prakse. U Hrvatskoj nije registrirana hitna kontracepcija koja bi se mogla kupiti u ljekarnama bez recepta. Hitni kontraceptiv uzima se odmah nakon nezaštićenog spolnog odnosa, te ovisno o tabletama za koje dobijete recept, uzima se jedna ili dvije u razmaku od jednog dana.

Posljedice korištenja ove tablete

Hitni kontraceptivi se ne mogu uzimati uz redovnu kontracepciju. Ako pijete pilule, tableta za dan poslije ne bi vam trebala biti potrebna jer je redovna kontracepcija garancija da nećete zanijeti. Bez obzira na korištenje pilula, preporučujemo korištenje kondoma radi sigurnosti od spolnih bolesti ili gljivičnih infekcija. Redovnom kontracepcijom zaštićeni ste od trudnoće ali ne i bolesti.

Nuspojave korištenja tablete za dan poslije se mogu pojaviti kod nekih pacijentica. Najčešće su:

  • nadutost
  • mučnina i poriv za povraćanjem
  • bol u donjem dijelu trbuha sličan menstrualnim grčevima
  • bol i napetost u grudima
  • drugačija menstruacija - slabija, jača, drugačije boje

Sve ovi simptomi potpuno su normalni i nisu znak trudnoće niti komplikacije. U slučaju uzimanja tablete za dan poslije, moguće je da se poremeti ritam menstrualnog ciklusa. U slučaju ako i dalje brinete na trudnoću jer vam kasni menstruacija više od 4 dana, možete napraviti urinski test za trudnoću.

Uspješnost hitne kontracepcije

Istraživanja su pokazala da je uspješnost hitne kontracepcije oko 96%. Uz odnos točno na ovulaciju šanse da zatrudnite uz uzimanje hitne kontracepcije su tek 4%.

    "Nije lako ostati trudan, čim pređete tridesetu to će vam potvrditi puno vaših prijatelja koji pokušavaju. U dvije godine još se nije javio nitko tko je ostao trudan pod kontraceptivom. Zato, bez bezrazložne panike", izjavila je dr. sc. Romana Dmitrović.

Dakle, pamet u glavu i razmislite prije upuštanja u spolne odnose.