Svi strahuju od karcinoma, a u stvari je ovo podmukli ubojica broj jedan

Mnogi ljudi nisu svjesni faktora rizika za bolesti srca, pokazalo je novo istraživanje.

30.9.2014.
9:48

Jedan od 10 ispitanika priznao je kako ne zna voditi adekvatnu zdravstvenu brigu o svom srcu.

Koronarne bolesti srca (KBS) uzrokuju oko 74.000 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji svake godine. U Hrvatskoj su vodeći uzrok smrti. 2011. godine kardiovaskularne bolesti su sa 24.841 umrle osobe imale udjel od 48,7% u ukupnom mortalitetu.

"Srce je najvažniji organ u tijelu, ali ga najčešće uzimamo zdravo za gotovo. Unatoč tome što se u velikoj mjeri mogu spriječiti tragične posljedice, bolesti srca su u Velikoj Britaniji najrašireniji pojedinačni ubojica", kaže doktor Mike Knapton s British Heart Foundation.

Kao i bol u prsima, Glavni simptomi KBS-a su su srčani udar, zatajenje srca i bol u prsima. Rizik od obolijevanja su pušenje, visok kolesterol, visoki krvni tlak i dijabetes.

10 savjeta za sprečavanje bolesti srca:

- Prestati pušiti. - Redoviti liječnički pregledi nakon 40-e godine. - Održavanje zdrave tjelesne težine. - Tjelovježba. - Smanjiti unos soli. - Konzumiranje voća i povrća. - Smanjiti unos zasićenih masnoća.

Istraživanje je proveo YouGov, a sudjelovalo je1.010 muškaraca i 1.089 žena.

U međuvremenu je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala na akciju za smanjenje unosa soli kako bi se smanjila smrtnost od srčanih bolesti.

"Ako je cilj smanjiti sol za 30 posto na globalnoj razini, do 2025. godine milijuni života bi mogli biti spašeni od srčanih bolesti, moždanog udara i srodnih oboljenja", rekao je doktor Oleg Chestnov.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali