Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Sve što su nas učili o njima zadnje desetljeće je krivo!

Prema najnovijim podacima, razina kolesterola u jajima nije onakva kako je objavljeno prije desetak godina u popularnim prehrambenim tablicama (Food Composition Tables).

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Naime, razina kolesterola je niža za 14% u odnosu na stare podatke, a istovremeno, analize su potvrdile da je razina http://www.dijeta.co/vitamin-d/ u njima veća za nevjerojatnih 60%. Iz toga nije teško zaključiti koliku je štetu javnom zdravlju donijela nepotrebna paranoja zbog veze kolesterola i konzumiranja jaja, na djelu više od dvadeset godina. Ne zaboravimo da su liječnici ograničavali potrošnju jaja na svega 2 komada tjedno, a mnogi su jaja potpuno isključili iz prehrane.

arti-201102150197006Jaja su su bila na križu sramote preko 20 godina, kao namirnica opasna po zdravlje, kao namirnica koja stvara plakove u krvnim žilama itd. Ljudi su u to vjerovali jer su takvu tezu širili mediji, a podupirali liječnici. No, podaci na temelju kojih se zaključivalo, bili su pogrešni jer tadašnja analitika nije bila dovoljno precizna. Uzalud se ljudima objašnjavalo kako je kolesterol normalna tvar koju proizvodi jetra, ali postaje opasan po zdravlje tek kad u organizmu oksidira. Kolesterol oksidiraju slobodni radikali nastali uslijed pušenja, uzimanja lijekova te drugih toksičnih supstanci koji u tijelo dospijevaju putem hrane, vode i zraka.

Jaja su dragocjena namirnica dostupna čovjeku tijekom cijele godine. Danas, kada je meso za prosječnog građana preskupo, jaje može biti glavni izvor dragocjenih proteina. Osim toga, jaja se troše u bezbrojnim slatkim i slanim jelima, umacima i salatama. Nezamjenjiva su namirnica, kako po nutritivnoj vrijednosti tako i po kulinarskoj upotrebljivosti.

Jedno jaje sadrži 5,5 g biološki vrijednih proteina što čini oko 11% ukupnih dnevnih potreba. Sadrži svega 68 kcal što je malo u odnosu na druge namirnice te ne treba čuditi činjenica da se kuhanim jajima može i mršavjeti. Naime, proteini iz jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnom omjeru. Posebno se odlikuju visokim sadržajem triptofana kojeg nema u drugim namirnicama u tolikoj količini.

Zatim, jaje je bogato rijetkim mineralima, kao što su selen i jod, ali i dragocjenim zaštitnim faktorima kao što su lutein i zeaksantin. Pored toga, jaja su dragocjen izvor http://www.dijeta.co/vitamin-b12/. Stoga, onaj stari reklamni slogan 'svako jutro jedno jaje' i nije promašen, već naprotiv, zdrava preporuka koju bi trebalo poslušati. http://www.dijeta.co/kolesterol-i-jaja/

Vezani članci:

arti-201102150328006 arti-201102080483006 arti-201101200455006

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike