Osjetljiva zona / Sve što biste trebali znati o endometriozi - kroničnoj bolesti koja uvelike narušava kvalitetu života žene

Image
Foto: Thinkstock

O kroničnoj ženskoj bolesti se ne govori dovoljno, a simptomi mogu biti izrazito jaki i utjecati na način života

30.10.2019.
15:53
Thinkstock
VOYO logo

Stanje o kojem se ne govori dovoljno, a značajno utječe na kvalitetu života je endometrioza. Bolni je to poremećaj pri kojem tkivo, slično onom koje inače raste unutar maternice, raste izvan nje. Endometrioza tipično uključuje jajnike, jajovodne cijevi i tkivo. 

Pri tome se to atipično tkivo ponaša kao i normalno - zadebljava se, 'puca' i krvari sa svakim menstrualnim ciklusom. Međutim, to tkivo nema gdje izaći i ostaje zaglavljeno. Kad endometrioza zahvati jajnike moguće je da se formiraju i ciste. Okolno tkivo može postati iritirano, a moguće je da se javi jaka bol, a posebno za vrijeme menstrualnog perioda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol karličnog područja koja je puno intenzivnija nego za normalne menstruacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tipični simptomi uključuju: 

  • bolne mjesečnice
  • bolne seksualne odnose
  • bolove za vrijeme mokrenja 
  • pretjerano krvarenje
  • neplodnost

Intenzitet boli ne mora biti indikator da se radi ili ne radi o endometriozi. Moguće je da su bolovi i blagi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li u rizičnoj skupini? 

Određene skupine ljudi imaju veći rizik za razvijanje endometrioze. Naime, žene koje nisu rodile, koje su prvu mjesečnicu dobile vrlo rano ili vrlo kasno došle u menopauzu, one koje imaju kratke menstrualne cikluse (manje od 27 dana), teška krvarenja, nizak indeks tjelesne mase su u većem riziku.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komplikacije koje se mogu javiti su neplodnost, a otprilike 1/3 žena koje imaju endometriozu ne mogu zatrudnjeti, prema Mayo klinici. Iz klinike upozoravaju da su pacijentice i u većem riziku za razvoj raka jajnika. Međutim, danas posotje brojni učinkoviti tretmani i načini liječenja endometrioze kojima se stanje može staviti pod kontrolu, bolovi smanjiti i održati visoku kvalitetu života.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo