Konzumirate ga, a uzrokuje svaku desetu smrt od kardiovaskularnih oboljenja

20.8.2014.
9:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici predvođeni doktorom Dariushem Mozaffarianom sa Sveučilišta u Medfordu u SAD-u nedavno su objavili rezultate najnovijeg istraživanja povezanog s povećanim unosom natrija i smrtnosti.

Natrij je kemijski element koji se prirodno nalazi u većini namirnica kao što su sol, mlijeko, repa i celer. No također je u visokim dozama dodan prerađenim namirnicama, uključujući i kruh i mesne prerađevine.

Previše natrija u prehrani može povećati krvni tlak, a povišen krvi tlak je vodeći čimbenik rizika za srčano-žilna oboljenja kao što su srčani i moždani udar.

Kako bi dobili bolji uvid u to kako pretjeran unos natrija utječe na kardiovaskularno zdravlje, znanstvenici su analizirali podatke dobivene u 205 istraživanja o unosu natrija, koji je pokrio otprilike 75% odrasle populacije diljem svijeta.

Njihovo istraživanje pokazalo je da je 2010. godine prosječan unos natrija po odrasloj osobi dnevno iznosio 3,95 grama, gotovo duplo više od preporučene doze. To je pak doprinijelo smrti od srčano-žilnih oboljenja 1.65 milijuna ljudi diljem svijeta, dok se četiri od pet slučajeva smrti uzrokovanih prevelikim unosom natrija dogodio u siromašnijim zemljama, s niskim ili srednjim prihodima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali