nova studija / Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, a čuva i srce i krvne žile

Image
Foto: Thinkstock

Jedno pa čak i dva jaja dnevno dobra su za organizam, pokazala je studija provedena na pola milijuna ljudi

23.5.2018.
9:37
Thinkstock
VOYO logo

Istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo pola milijuna ljudi pokazalo je da su jaja izuzetno zdrava za naše srce i krvne žile. Jaja su dosta dugo bila na lošem glasu zbog kolesterola, no sva novija istraživanja vraćaju im staru slavu i potvrđuju izreku: "Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje".

"Možemo govoriti o brojnim ograničenjima u prehrani, no glavna poruka ovog velikog istraživanja u Kini je da jedno jaje dnevno nije povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti te ima pozitivan učinak na zdravlje", poručuje profesorica sa Sveučilišta Cambridge. Studija je objavljena u časopisu Heart, a dokazuje da jaje dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te prevenira moždani udar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Jedno pa čak i dva jaja dnevno dobra su za organizam. Jaja jesu veliki izvor proteina, a mi proteine unosimo i na druge načine. Treba paziti jer previše proteina od preporučenog može preopteretiti bubrege", kaže liječnik Frankie Philips iz Udruge britanskih dijetetičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je vrlo bitno odnosi se na odabir jaja. Nikada nemojte kupovati napuknuta jaja jer postoi opasnost da su inficirana bakterijom, upozoravaju znanstvenici. Što se tiče roka trajanja, jaja traju oko 28 dana od kad ih kokoš izlegne.   

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo