Stvari koje vam možda nisu pojasnili o menstruaciji

I sama riječ menstruacija, teško prelazi preko usta mnogih žena.

17.2.2013.
12:09
VOYO logo

Neoplođena jajna stanica propada. Nekih 14 dana nakon ovulacije gornji slojevi sluznice maternice oljuštit će se i izaći kroz rodnicu uz manje krvarenje - i to je menstruacija.

No stvar nije tako jednostavna. Istraživanje provedeno 2012. u Australiji je pokazalo da samo 13% žena točno zna odgovoriti u kojima danima menstrualnog ciklusa su najplodnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ni vi niste sigurni u vezi nekih od sljedećih 10 stvari:

1. Za vrijeme menstrualnog krvarenja je moguće zatrudnjeti. Da, to nije jako vjerojatno, ali nije ni nemoguće. Zato ne koristite menstruaciju kao izliku da se ne zaštitite.

2. Najplodniji ste tijekom ili oko ovulacije. Ovulacije je ispuštanje jaja iz janika. Zrela jajna stanica spremna je za oplodnju unutar 24 sata. Oplodnja je moguća na dan ovulacije, par dana prije ovulacije (zaostali spermiji mogu oploditi jajnu stanicu) i tri dana poslije ovulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Neredovito menstrualno krvarenje može ukazivati na jako puno toga. Bilo da je riječ o izostanku krvarenja, sitnog krvarenja između menstruacija ili krvarenja koje traje duže od sedam dana, sve to može biti posljedica različitih uzroka. Od ekstremnog gubitka težine, stresa, trudnoće do korištenja određenih lijekova pa čak i raka - sve je moguće. U svakom slučaju, ako su nepravilnosti uzrok brige trebate posjetiti liječnika.

4. Walt Disney je snimio film o menstruaciji Zanimljivo, još 1946. Disney je završio The Story Of Menstruation, edukacijski film kao pomoć u seksualnom odgoju. Navodno je to bio prvi američki film u kojem se korisila riječ 'vagina'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Tijekom prosječnog krvarenja ne ispušta se više od šalice krvi. Prosječna menstruacija uzrokuje gubitak manje od šalice krvi. Dakako postoje iznimke, ali one su rijetke.

6. Pogledi na prihvatljivost seksa u tom razdoblju varira, ali ipak oprezno. Seksualne sklonosti pojedinaca su različite pa je tako i po pitanju seksa tijekom menstruacije. To vrijedi i za muškarce i za žene. Pa ipak mogućnost infekcije je tijekom ovog razdoblja veća, stoga se mnogi ne upuštaju u seksualni odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Čuli ste za glasine o sinkronizaciji menstruacije. Vrlo je moguće da sestre ili cimerice mogu s vremenom imati isto vrijeme menstrualnog krvarenja. Znanost to nije u potpunosti dokazala, ali iskustva mnogih čine ovu tvrdnju prilično legitimnom.

8. Always je bila prva tvrtka koja je pokazala krv u reklami za higijenske uloške - i to 2011. No još uvijek je to bio samo oglas u tisku. Tabu faktor još uvijek postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Prosječna dob djevojčica kada dobiju prvu menstruaciju, barem u zapadnim zemljama je 12 godina. Djevojčice koje dobiju prvu menstruaciju su sve mlađe, ovaj trend je opažen, ali je još uvijek nepoznato što uzrokuje rani pubertet. Teorije idu u rasponu od okolišnih čimbenika, viška masnoće u prehrani do stresa.

10. Menstrualni grčevi ne javljaju se kod svih žena Dismenoreja tj. menstrualni grčevi traju dva do tri dana. Neke žene ih nikad ne osjete, neke imaju manje, a neke vrlo snažne bolove. One koje su menstruaciju dobile ranije tj. one koje luče više prostagladina, sklone su intenzivnijem grčenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo