Necijepljeni ljudi ne samo da riskiraju vlastito zdravlje, nego su također rizik za sve ako se zaraze koronavirusom, kažu stručnjaci za zarazne bolesti. To je zato što je jedini izvor novih inačica koronavirusa tijelo zaražene osobe, piše CNN.

"Necijepljene osobe su potencijalne tvornice varijanti. Što više ima necijepljenih ljudi, to je više mogućnosti da se virus razmnoži. Kad se to dogodi, mutira i mogao bi izbaciti mutiranu varijantu koja je još ozbiljnija", rekao je za CNN dr. William Schaffner, profesor na Odjelu za infektivne bolesti Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt.

Svi virusi mutiraju, a iako koronavirus nije posebno sklon mutacijama, mijenja se i evoluira. Većina promjena virusu ne znači ništa, a neke ga mogu i oslabiti. Ali ponekad, virus razvije slučajnu mutaciju koja mu daje prednost, primjerice bolju prenosivost ili učinkovitiju replikaciju ili sposobnost da zarazi raznolike domaćine.

Virusi koji se učinkovitije šire

Ako je mutant dovoljno uspješan postaje varijanta, ali mora se replicirati da bi bio to. Necijepljene osobe pružaju priliku da se virus replicira i mutira.

"Kako se mutacije pojavljuju u virusima, one koje ustrajavaju olakšavaju širenje virusa u populaciji", rekao je za CNN Andrew Pekosz, mikrobiolog i imunolog iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg. "Svaki put kad se virusi promijene, to virusu daje drugačiju platformu za dodavanje više mutacija. Sad imamo viruse koji se učinkovitije šire."

Virusi koji se ne šire ne mogu mutirati. Varijante su se pojavile u cijelom svijetu, varijanta B.1.1.7 ili alfa prvi put je otkrivena u Engleskoj. Varijanta B.1.351 ili beta prvi je put primijećena u Južnoj Africi. Delta varijanta, također nazvana B.1.617.2, prvi put je detektirana u Indiji. SAD je izbacio nekoliko vlastitih inačica, uključujući B.1.427 ili epsilon lozu koja je prvi put viđena u Kaliforniji i B.1.526 ili eta varijantu koja je prvi put viđena u New Yorku.