Koliko god bile svjesne da je starenje neminovno, opet nas malo pogađa ta činjenica i pokušavamo joj se izmaknuti koliko možemo. Čini se da su stručnjaci sa Sveučilišta Exeter i Brighton napravili revolucionarno otkriće za odgodu starenja, a uključuje ni manje ni više nego dvije stvari koje obožavamo jesti i piti.
Naime, prethodna istraživanja na Exeteru otkrila su da se jedna vrsta gena zvana 'prekrajajući čimbenici' isključuje kako starimo. Stručnjaci su na stare ljudske stanice primijenili spojeve resveratrola iz tamne čokolade i crvenog vina, a rezultat je pokazao da su se te stanice počele ponašati kao one mlade.
Ovo je prvi korak u nastojanju da starimo bez bolesti
Starije stanice su se u samo nekoliko sati počele dijeliti i imale su dulje telomere, odnosno kapice na kromosomima koje se s godinama skraćuju. Ovo otkriće moglo bi pomoći ljudima da stare na drukčiji, bolji način, bez obolijevanja od raznih staračkih bolesti.
Jedan od razloga zašto smo osjetljiviji s godinama, navodi Independent, jest taj što naš organizam akumulira stanice koje su žive, ali ne rastu niti funkcioniraju kako bi trebale. "Ovo je definitivno prvi korak u nastojanju da su ljudi zdravi tijekom cijelog života", rekla je Lorna Harries, profesorica molekularne genetike na Sveučilištu Exeter.