Strašno je koliko mladih ljudi pogodi moždani udar, a evo i zašto

Kada se Angharad Lloyd-Thomas u svojoj 20-oj godini probudila i nije mogla ustati iz kreveta jer se osjećala tako slabo, bilo je očito da nešto nije u redu.

7.1.2015.
11:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Nekako sam se izmigoljila iz kreveta usprkos tome što mi je cijela lijeva strana bila jako slaba. Pala sam i jedva dopuzala do kupaone, no nisam znala kako upotrijebiti toalet papir, samo sam buljila u njega', prepričava svoje strašno iskustvo sada 22-godišnja Angharad iz Walesa.

Bilo je 7.30 ujutro pa je pomislila kako je samo umorna i vratila su u krevet. Kada se 20 minuta kasnije probudila, otišla se tuširati i sve se činilo naizgled normalnim. No, pod tušem nije znala kako pustiti vodu te je počela plakati. Majka ju je odvela doktoru, gdje joj je dijagnosticiran moždani udar.

Liječnici upozoravaju da je to opasnost koja sve više prijeti i mladima, pogotovo ženama, zbog konzumiranje preslane i masne hrane, te kao posljedica pretilosti. U Engleskoj je broj moždanih udara među mlađima od 55 godina porastao s 9.321 slučajeva 1998. godine na 16.415 slučajeva 2010.

Još neke od navika koje doprinose povećanom riziku od moždanog udara kod mladih su pušenje te prekomjerno konzumiranje alkohola i šećera.

Stručnjaci upozoravaju da su povećanom riziku izložene i žene na hormonskim pilulama, posebno onih poput Yasmin, Femodene i Marvelon. Iako su te novije pilule poznate po manjim nuspojavama, istraživanja su pokazala da žene koje ih konzumiraju imaju skoro šest puta veće šanse od moždanog udara od žena koje ih ne uzimaju.

Angharad je bila jedna od onih izloženih ovom riziku te je odmah prestala uzimati pilulu. Oporavak je za nju bio spor, no uspjela je nastaviti učiteljski fakultet. Kao posljedica moždanog udara, lijeva strana tijela joj je još uvijek znatno slabija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali