Najnoviji podatci otkrivaju da u Velikoj Britaniji svakodnevno umre čak 80 osoba od gripe i upale pluća, što je više nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji i to za 70 posto. Upala pluća, gripa, bronhitis i astma godišnje ubiju 29.000 Britanaca, a čak devet od deset osoba koje umru zbog respiratornih bolesti, starije su od 65 godina.

Na 100.000 ljudi, u Velikoj Britaniji ih čak 138 umre od bolesti dišnog sustava, dok se u Hrvatskoj, primjerice, ta brojka vrti između 50 i 69 osoba.

Za ovako veliku smrtnost, od bolesti koje bi se trebale moći lako spriječiti, ali i liječiti, EU prvenstveno krivi slabe zdravstvene kampanje o važnosti cijepljenja protiv gripe, pogotovo među starijim stanovništvom.

U Britaniji velik dio problema čini i siromaštvo, jer mnogi umirovljenici žive u hladnim kućama, a pod većim rizikom su i skupine pušača ili područja u kojima je pušenje rasprostranjenije.

Javno zdravstvo dalo je umirovljenicima smjernice kako 'preživjeti' zimu u kojima stoje savjeti kao što je da treba grijati jednu prostoriju u kući, da u krevet odlaze s bocom tople vode i uvijek nose papuče, te više slojeva tanke odjeće. I dok se mnogi smiju načinu na koji se vlada brine za svoje ugrožene starije članove, u cijeloj priči nema ničeg smiješnog, jer su samo prošle zime niske temperature odnijele 31.100 života, od kojih je većina bila starija od 75 godina.

No i dalje mnogi ni ove godine neće imati za platiti račun za grijanje, pa treba istaknuti koliko je važno da se starije osobe, trudnice i mala djeca s astmom cijepe kako bi se očuvali od smrtonosne bolesti. Srećom, te iste skupine u Velikoj Britaniji imaju pravo na besplatno cjepivo što ipak rješava barem dio problema.