Kuhinje na radnom mjestu opasno su prljave, toliko da bi mogle biti izvor bolesti, pokazuje novo britansko istraživanje.
Studija je pokazala da je polovina radnih površina u kuhinjama koje se nalaze u sklopu neke tvrtke kontaminirana opasno visokim razinama bakterija coliform (poput Escherichije coli), koje se nalaze u izmetu, pa mogu dovesti do izbijanja gastrointestinalnih bolesti.
Isto tako, čak je u četvrtini sudopera četiri puta premašena dozvoljena razina bakterija coliform.
Ručke na hladnjaku također su pune bakterija, trećina je imala opasnu razinu tih bakterija, a 30 posto mikrovalnih pećnica je također kontaminirano, posebno oko ručki i tipki.
Opasno je i ispijanje čaja. Više od 40 posto držača za lončiće u kojima se kuha voda za čaj kontaminirano je visokim razinama bakterija koje se nalaze na zahodskim vratima.
Sveukupno, uzorci koje su skupili iz tvrtke Initial Washroom Hygiene, pokazuju da je 75 posto radnih površina u kuhinjama u sklopu poslovnih prostora stanište većeg broja bakterija nego prosječan ženski zahod.
Dobre higijenske navike i redovito pranje ruku sapunom (to zahtijeva i čiste ručnike, tj. papirnate ubruse) riješili bi mnoge probleme, smatraju stručnjaci. U ovom je istraživanja uzeto 280 uzoraka sa 70 kuhinjskih uređaja u osam britanskih kuhinja.