Dolazak prosinca označava početak sezone adventskih kalendara, a mnogi uživaju u poslasticama već od jutra. Međutim, stručnjak upozorava da način na koji konzumirate čokoladu može potencijalno štetiti vašim zubima.
Opće je poznato da prekomjerno konzumiranje čokolade nije idealno za zdravlje zuba zbog visokog udjela šećera, što može dovesti do karijesa i propadanja zuba. No, prirodno je da želite uživati u svojoj jutarnjoj dozi čokolade dok se pripremate za Božić, piše Mirror.
U koje vrijeme je najbolje jesti čokoladu?
Stomatolog Khaled Kasem podijelio je savjete o tome kada je najbolje jesti čokoladu iz adventskog kalendara i koje vrste čokolade su najbolje za vaše zube tijekom Božića.
Ortodont preporučuje konzumaciju čokolade ujutro, ali savjetuje da pričekate barem sat vremena prije nego što operete zube. Objasnio je: "Možda mislite da je zdravija opcija jesti adventsku čokoladu navečer. No, čokolada će vam pružiti sjajan mentalni i fizički poticaj ujutro zahvaljujući sadržaju kofeina i šećera. Također je bogata flavonoidima, antioksidansima koji pomažu u odgađanju oštećenja stanica uzrokovanih oksidantima na koje smo izloženi svaki dan, poput onečišćenja zraka, dima cigareta i alkohola. Čokolada zapravo sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj."
"Pričekajte barem pola sata prije nego što operete zube nakon što pojedete nešto što sadrži kiselinu ili šećer kako biste održali snažnu caklinu", savjetovao je. Također je naglasio da osobe koje nose aparatiće mogu osjetiti povećanu osjetljivost te je preporučio dobro ispiranje usne šupljine čašom vode nakon konzumiranja čokolade kako biste smanjili rizik od oštećenja zuba.
Tamnu čokoladu je uvijek dobro jesti
Kada birate adventski kalendar, savjetuje da odaberete jednostavniji, što je bolje za zdravlje vaših zuba. Upozorio je i na tvrde slatkiše, dodavši: "Konzumiranje tvrdih slatkiša nije dobar izbor ako brinete o zdravlju svojih zuba. Što se tiče crne čokolade, jedite je koliko god želite."
Možda će vas iznenaditi da vas stomatolog ohrabruje da jedete čokoladu, no tamna čokolada poznata je po mnogim zdravstvenim prednostima, a prevencija propadanja zubiju je jedna od njih. Osim toga, pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju da se šećer pretvori u kiselinu i sadrži snažne antibakterijske sastojke.
Što je tamnija čokolada, to je bolja. Ona čak pomaže u sprječavanju lošeg zadaha pa je to omiljena poslastica među stomatolozima. Dr. Khaled Kasem naglasio je da je čokolada s orasima izvrstan izbor jer pomaže održavanju zdravih zuba ravnotežom kiselinske erozije u slini i smanjenju rizika od propadanja zuba.
Međutim, upozorava da treba biti oprezan s čokoladama koje sadrže karamelu jer je sve što je ljepljivo posebno teško ukloniti s vaših zubiju kako biste održali oralnu higijenu. Što se tiče čokolade s mentom, dr. Kasem napominje da je bogata hranjivim tvarima i smatra se jednim od najboljih antioksidansa. Osim toga puna je vitamina A i C. Dodaje da vitamin C ima sjajne prednosti za izgradnju zdravih zuba i desni i rekao je da je ne samo ukusna, već ima i ugodan miris pa ste manje skloni lošem zadahu.
POGLEDAJTE VIDEO: Provjerili smo što se sve jede na Adventu: 'Da se bar ta kobasica može na rate popeglati'