Ukoliko vam spomenute i slične prehrambene promjene ne zaustavljaju nadutost i bolove u području abdomena, uzrok ovim simptomima možete tražiti u nedostatku enzima potrebnih za razgradnju hrane.
Jeste li se testirali na toleranciju mliječnog šećera, laktoze, ili toleranciju glutena, proteina iz nekih žitarica, poput pšenice i raži?
Veliki broj ljudi ima ove probleme, te je u tom slučaju potrebno izbjegavati spomenute namirnice.
Nedostatak moderne prehrane jeste veliki unos rafiniranih i termički obrađenih namirnica, koje u sebi ne sadrže dovoljno prehrambenih enzima. Organizam tada troši vlastitu energiju na proizvodnju veće količine enzima potrebne za nesmetanu probavu, no katkad nedovoljno uspješno.
Ukoliko je to i vaš problem, izbjegavajte 'problematične' namirnice te pronađite kvalitetne nadomjestke. Potražite gotove pripravke prehrambenih enzima i time olakšajte proces probave organizmu.
Enzimatski pripravci mogu biti biljnog, mikrobnog ili životinjskog porijekla.
Sirove i fermentirane namirnice sadrže veliku količinu prehrambenih enzima, njihovom redovnom konzumacijom uvelike ćete olakšati probavni proces organizmu.
Odgovorila: Jasna Ćerić, mag.nutricionizma