Oci
Ako jedete jaja ne bacajte zumanjke. Sadrze antioksidanse lutein i zeaksantin, te karotenoide koji se bore protiv katarakte, kao i makularne degeneracije, vodeceg uzroka sljepoce. I ne brinite, na Sveucilistu Massachusetts su zakljucili da ako u prosjeku pojedete jedan zumanjak dnevno, razine kolesterola nece se povecati.
I birajte hranu bogatu beta-karotenom, koji odrzava zastitni sloj koji prekriva roznicu.
Mozak
Plava riba iz hladnih mora velik je izvor omega-3 masnih kiselina DHA i EPA, koje mogu poboljsati mozdane funkcije i ublaziti depresiju, kaze dr. Elizabeth Somer, autorica knjige Age-Proof Your Body. Omega-3 masne kiseline sprecavaju upale u mozgu i reguliraju neurotransmitere. I kelj je vrlo koristan. Studija objavljena u casopisu Neurology pokazuje da najmanje dva obroka povrca na dan – posebice zeleno lisnato povrce, poput kelja – usporava kognitivni pad za 40 posto.
Nos
Sjemenke suncokreta su hrana za one koje pogada peludna groznica jer sadrze vitamin E. Istrazivaci misle da smiruje dijelove imunoloskog sustava koji su ukljuceni u alergijsku reakciju.
Kosa
Zelite li jaku i sjajnu kosu, jedite svjezi sir smanjene masnoce jer je bogat proteinima – 14 grama u pola salice. Uzivajte i u sjemenkama bundeve jer sadrze cink, kaze dr. Francesca Fusco, profesorica klinicke dermatologije na Mount Sinai Medical Center u New Yorku.
Koza
Kuhajte rajcicu. Likopen je jako dobar za kozu, moze smanjiti ostecenja uzrokovana UV zrakama, rizik od raka i usporiti nastanak bora. I hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao sto je lan (mljeveni) i riba, moze pomoci kozi da zadrzi vlagu.
Usne
Jedite orahe i imat cete vlazne i lijepe usne. Tijelo neprestano treba mijenjati stare stanice koze novima. Omega-3 masne kiseline pomazu u regulaciji ovog procesa.
Nokti
Od svih izvora zeljeza u supermarketu, govedina je medu najboljima. Niske razine zeljeza, koje su ceste u zena, uzrokuju anemiju i mogu dovesti do lomljivih noktiju.
Grudi
Klice brokula pruzaju enzime koji mogu zaustaviti razvoj stanica raka dojke. Znanstvenici sa Sveucilista Johns Hopkins otkrili su da klice brokula imaju do 20 puta vise enzima nego odrasla biljka.
Srce
Sparoge su tu vrlo korisne. Talijanski istrazivaci otkrili su da vitamin B, odnosno folna kiselina smanjuje homocistein, aminokiselinu za koju se vjeruje da dovodi do upale, sto moze povecati rizik od srcanih bolesti. Osim toga, sparoge nude i solidnu kolicinu folata, te druge srcu korisne hranjive tvari, poput kalija. Popijte i tamni sok od grozda. Prema podacima koji stizu sa Sveucilista Glasgow, ljubicasti sok od grozda bogat je fenolima, snaznim antioksidansima koji 'gutaju' za srce stetne slobodne radikale.
Zeludac i crijeva
Posegnite za suhim sljivama. Bogate su vlaknima, pa probavni sustav radi kao fino podesen stroj. One mogu smanjiti i uznemirenost zeluca. Studija objavljena u casopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da medu 74.000 anketiranih zena, one koje su jele vise vlakana imaju 49 posto manje izglede da ce se udebljati. Dakako, za probavu su vrlo vazni probiotici, odnosno fermentirana hrana.
Misici i zglobovi
Svjezi sir bogat je aminokiselinama koje misici trebaju za rast. Proteini iz sirutke su 'virtuozi' kad je u pitanju pomoc u izgradnji tijela. Skuta je posebno dobra jer je proizvedena od sirutke.
Kosti
Cesce gricnite malo gorke cokolade jer je bogata magnezijem, a on je od vitalnog znacaja za zdravlje kostiju. Magnezij stvara kristalnu resetku koja kostima daje strukturu. Ne cudi stoga da je unos magnezija povezan s vecom mineralnom gustocom kostiju. Uzivajte i u hrani bogatoj kalcijem.