Mješavina glutelina i prolamina može kod nekih ljudi prouzrokovati probavne smetnje te ga se oni moraju skoro potpuno kloniti. Gluten se naziva ljepilom, a u žitaricama se nalazi u različitim kombinacijama i komponentama.
Namirnice koje sadrže gluten
Gluten je elastična bjelančevinasta tvar netopiva u vodi, a najčešća poveznica uz nju su žitarice. Gluten se u prirodnoj razini nalazi u:
- pšenici
- ražu
- ječmu
- piru i pirovom brašnu
- kamutu
- cous-cousu
- grizu
Osim u prirodnim razinama, gluten se može naći u svim proizvodima koji sadrže brašna tih žitarica pa se zato tu nalaze i bulgur te pekarski i konditorski proizvodi. Također se nalazi u mnogim industrijskim prerađevinama. Gluten je mješavina pohranjenih biljnih bjelančevina prolamina i glutelina. U pšenici se nalazi gliadin, a gluteinski dio je glutein. U drugim žitaricama se mogu naći različite kombinacije glutena i njegovih komponenti.
Zašto je gluten opasan nekim skupinama ljudi?
Nepodnošenje glutena izaziva bolest koja se naziva celijakija. To je autoimuni poremećaj koji, radi konzumiranja glutena, oštećuje tanko crijevo. Radi celijakije dolazi do uništavanja crijevnih resica, smanjivanja apsorpcije nutrijenata u tankom crijevu i nedostatka hranjivih tvari u organizmu. Tek manje od 1 posto populacije boluje od celijakije. Mnogi mogu biti preosjetljivi na gluten i bez ove autoimune bolesti, ali simptomi mogu biti uzrokovani i nekim drugim promjenama, ne nužno konzumiranjem glutena.
Najčešći simptomi koji nastaju kod osobe koja boluje od celijakije su:
- bolovi u trbuhu
- proljev
- naglo mršavljenje
- umor bez obzira na količinu spavanja
- nedostatak energije kroz cijeli dan
- anemija
Drugi problem koji se može dogoditi vezan uz konzumiranje glutena je alergija na pšenicu. Simptomi koji nastaju uslijed izlaganja s kožni, respiratorni i gastrointestinalni, slično kao i kod ostalih preosjetljivosti na određene biljke.
Sve učestaliji problem je necelijakijska osjetljivost na gluten koja radi oštećenja probavnog trakta može dovesti do nekih autoimunih bolesti. Prisutna je kod velikog broja ljudi iako je donedavno bila zanemarivana u medicini. Bez obzira na sve veću razinu istraživanja, ova bolest i dalje nije priznata niti se može dijagnosticirati. Autoimune bolesti koje nastaju uslijed osjetljivosti na gluten kod nekih ljudi mogu biti dijabetes, psorijaza i lupus.
Prehrana bez glutena
Ako ste radi bolesti prisiljeni prijeći na prehranu bez glutena, vjerojatno ćete dobiti pripisanu dijetu od svog liječnika. Ako ne osjećate simptome preosjetljivosti na gluten, nije nužno da ga potpuno izbacite iz prehrane, već je dovoljno da smanjite unos. Sve je popularniji trend postalo izbacivanje ove bjelančevine iz organizma, što govori i podatak da je glutenska industrija jako narasla u zadnjih par godina. Čak 30% ljudi u SAD-u želi jesti hranu s manje glutena te se smatra da je prodaja proizvoda bez glutena 2016. dosegla vrijednost od 15 milijardi dolara (100 milijardi kuna). Zanimljiva je činjenica da, iako stručnjaci procjenjuju da najviše 1 posto Amerikanaca pati od celijakije, 18 % odraslih kupuje hranu bez glutena.
Prelazak na prehranu bez glutena nije jednostavan i zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu. Bezglutenska prehrana ima mnoge zdravstvene prednosti, ali nemojte pretjerivati. Želite li izgubiti kilograme, izbacivanje glutena iz prehrane nije dobra ideja. Bez glutena vašem će tijelu nedostajati zalihe vlakana i vitamina B koji omogućava da dobijemo energiju iz ostale hrane koju jedemo. On također pomaže tijelu stvarati crvena krvna zrnca što objašnjava zašto je jedna od nuspojava preosjetljivosti anemija. Američka udruga kardiologa došla je do zaključka kako izbacivanje glutena iz prehrane stvara povećani riziko od obolijevanja od dijabetesa tipa 2. Studija je provedena u tridesetgodišnjem razdoblju na 200.000 osoba. Prehrana bez glutena zahtijeva da vitamin B i vlakna dobivate iz drugih namirnica koje konzumirate. Primjer za neke su: ribe, jaja, meso, mliječni proizvodi, žitarice bez glutena, kruh bez glutena i zeleno povrće.
S bezglutenskom prehranom nemojte kretati bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.
Recept za palačinke bez glutena
Makar palačinke često ne spadaju u zdravu hranu, sve ovisi o načinu pripreme. I palačinke mogu biti dio dijetalne prehrane bez straha od previše kalorija ili nutrijenata. Najbolji recept za zdrave palačinke možete jesti u kojem god obroku poželite jer će vam dati energiju za cijeli ostatak dana.
Za ove bezglutenske palačinke bit će vam potrebno:
- 2 banane
- 1 žlica kokosova ulja
- 2 jaja
- 3 velike žlice zobenog brašna
Priprema je jednostavna, sve sastojke umrvite i pomiješajte. Smjesa mora biti dosta gusta, a pečete ju na malo kokosovog ulja. Na kraju ih možete preliti javorovim sirupom ili sušenim voćem po želji.