Ne moramo konzumirati bijeli, rafinirani šećer da bismo konzumirali šećer. Šećer uključuje glukozu, fruktozu (voćni šećer), laktozu (u mlijeku), saharozu (običan šećer), maltozu (rižin slad i med), džem (sadrži koncentrirani sok koji je bogat voćnim šećerom), javorov sirup, kukuruzni sirup, šećer koji se koristi u pripremi makrobiotičke hrane te organski smeđi šećer, koji nije puno različit od bijelog šećera. Čak je i alkohol šećer. Svi ovi šećeri su problematični na mnogo različitih načina. A najveći je problem što se, za razliku od prije, danas koriste svakodnevno i u velikim količinama.
Šećer je glavni krivac za porast pretilosti. A dr. Nancy Appleton, nutricionistica, u knjizi Lick the Sugar Habit je objasnila 'kako šećer narušava zdravlje'. Ovdje su neki od njenih navoda:
* šećer može smanjiti razinu hormona rasta (ključan za mladenački izgled i vitkost)
* šećer hrani rak
* šećer povećava razinu kolesterola
* šećer može oslabiti vid
* šećer može uzrokovati pospanost i smanjenu aktivnost u djece
* šećer može ometati apsorpciju proteina
* šećer uzrokuje alergije na hranu
* šećer pridonosi razvoju dijabetesa
* šećer može pridonijeti razvoju ekcema kod djece
* šećer može uzrokovati kardiovaskularne bolesti
* šećer može oštetiti strukturu DNK
* šećer može uzrokovati hiperaktivnost, anksioznost, poteškoće u koncentraciji i ćudljivost u djece
* šećer pridonosi padu imuniteta i slabijoj obrani od bakterijske infekcije
* šećer uvelike pomaže nekontroliranom rastu Candida albicansa (infekcije)
* šećer pridonosi razvoju osteoporoze
Šećer ima dobar okus, pa se nakon njegove konzumacije privremeno osjećamo vrlo dobro. Izbacimo li ga sasvim iz prehrane, tijelo će i dalje žudjeti za njim. Zamijenite ga stoga zdravim alternativama koje će zadovoljiti vaše potrebe bez da nanose štetu organizmu. Stevia i xylitol (unatoč imenu riječ je o prirodnom proizvodu) bolje su zamjene. No, klonite se umjetnih zaslađivača koji se često koriste u dijetnim napicima jer se povezuju s nizom zdravstvenih problema.