Rizik od autoimune bolesti zbog krive pripreme hrane

Povećan unos soli jedan je od niza čimbenika koji mogu pridonijeti pojavi nekih opasnih autoimunih bolesti. Zato pazite da ne pretjerate.

21.3.2013.
11:58
VOYO logo

Znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država fokusirali su se na stanice imunološkog sustava, za koje se smatra da imaju ključnu ulogu u razjašnjavanju uzroka pojave autoimunih bolesti. Prevelika proizvodnja T-stanica imunološkog sustava smatra se potencijalnim uzročnikom spomenutih bolesti.

Studija je provedena na miševima, pri čemu su različite faze istraživanja ukazale da povećan unos soli povećava proizvodnju T-stanica (TH17 stanica) te ujedno pridonosi razvoju encefalomijelitisa (autoimune bolesti). Riječ je o bolesti središnjeg živčanog sustava, tj. autoimunoj i upalnoj bolesti u čiju grupu spada i multipla skleroza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su naglasili da cilj studije nije tvrditi da sol uzrokuje autoimune bolesti, nego da je povećan unos jedan od niza čimbenika koji mogu pridonijeti pojavi bolesti. Također, upozoravaju da je smanjen unos soli u svakodnevnoj prehrani preporučljiv za opće dobro stanje organizma, objavljeno je u časopisu Nature.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo