Play ponuda

Šokantno niska higijena u krevetu

shimmer fallback

Britansko istraživanje pokazalo je da jedna od osam osoba spava na posteljini koja nije prana duže od mjesec dana. Ovaj manjak higijene povećava rizik od pojave parazitske vrste stjenica.

15.11.2011.
16:09
Play ponuda

Zbog nedostatka vremena i novca, higijena je u padu, što iskorištavaju stjenice koje sišu ljudsku krv. Danju se zavlače u skrovita mjesta, kao što je krevet, a noću napadaju. Posebno su ugroženi muškarci, jer njih 1,7 milijuna duže od mjesec dana ne pere posteljinu.

Godišnja anketa Bed Bug Audit, koju provodi osiguravajuća kuća Sheilas' Wheels, pokazala je da je 29 posto Britanaca počelo rjeđe prati posteljinu zbog nedostatka vremena, a 17 posto da bi smanjilo troškove.

Čak 13 posto spava u krevetima koje nisu prali duže od mjesec dana, dok 27 posto spava na madracima starijima od 10 godina. Više od trećine muškaraca ipak priznaje da posteljinu ne pere iz čiste lijenosti, a četiri posto ispitanih muškaraca priznalo je da spava na posteljini koja nije prana duže od dva mjeseca. Budući da su kreveti obično topli, a nametnici se hrane ostacima kože i drugom prljavštinom, njihovo razmnožavanje je s vremenom sve lakše.

Zabrinjava i sve češće kupovanje rabljenog namještaja, tome je skloniji svaki peti ispitanik. Naime, u starim madracima može biti i preko 10 milijuna nametnika. Uza sve to, 46 posto ispitanih jede na krevetu. Devet posto u njemu redovito doručkuje, a 10 posto i večera te jede grickalice.

Redovna higijena cijele sobe i razastiranje posteljine ključni su za prevenciju i iskorjenjivanje različitih nametnika koji mogu doći do kreveta i onih koji spavaju na njemu.

Najčišći Britanci žive u Yorkshireu, posteljinu peru i po tri puta mjesečno, dok su stanovnici Londona najgori, više od polovice zbog lijenosti odgađa pranje posteljine.

Play ponuda
Play ponuda