Šokantno djelovanje trbušnog sala

31.10.2011.
11:14
VOYO logo

Rak jajnika se širi po trbušnoj šupljini, a kod 80 posto žena kod kojih je dijagnosticiran, već se proširio do sloja masnih stanica koji se zove omentum. Često rast tumora u omentumu bude veći i od originalnog rasta na jajnicima.

'Ovo masno tkivo, koje sadrži iznimne količine energijom bogatih lipida, djeluje poput rampe za lansiranje, koja potiče širenje raka jajnika', rekao je voditelj istraživanja dr. Ernst Lengyel, sa Sveučilišta Chicago.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stanice koje stignu do omentuma sadrže biološki ekvivalent mlaznog goriva. One se tu hrane i naglo razmnožavaju', dodao je.

Širenje stanica raka na omentum može se dogoditi vrlo brzo. Ubrizgane stanice raka u tijelu miševa su do njega došle već za 20 minuta, jer proteinski signali iz omentuma mogu privući stanice tumora. A kad stigne do omentuma, tumor može reprogramirati njegov metabolizam i stvoriti solidnu masu stanica raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovaj mehanizam možda nije ograničen samo na stanice raka jajnika', upozoravaju autori studije. Metabolizam masnog tkiva bi mogao pridonijeti razvoju raka i kod drugih vrsta tumora, kao što je primjerice rak dojke.

Znanstvenici su posebno izdvojili protein koji privlači masne kiseline (FABP4), koji bi mogao biti predmet budućih istraživanja. Nadaju se da bi bolje razumijevanje ovog procesa moglo pomoći u razvoju nove terapije protiv rasta i širenja tumora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo