Smrznuto povrće zdravije od svježeg

Od trenutka branja povrća, do samog čina pripremanja i konzumiranja može proći čak dva tjedna.

5.3.2010.
19:17
VOYO logo

Znate li da smrznuto povrće često sadrži više hranjivih sastojaka nego svježe ubrane namirnice jer dok se svježe povrće ubere, skuha i pojede, izgubi i do 45 posto hranjivih sastojaka, piše Ordinacija.hr.

Naime, od trenutka branja povrća, do samog čina pripremanja i konzumiranja može proći čak dva tjedna. No, unatoč tome, oko 80 posto kupaca smatra kako svježe povrće u trgovinama nije starije od četiri dana, pokazala je nova studija.

Povrće koje je smrznuto odmah nakon branja zadržava više hranjivih sastojaka. Nakon 16 dana, mahune gube 45 posto nutrijenata, brokula i cvjetača 25 posto, grašak 15 posto, dok mrkva gubi 10 posto hranjivih sastojaka.

Hranjivost povrća kontinuirano opada od trenutka branja, kažu stručnjaci. Dakle, kada se određeno povrće nađe na vašem stolu, iako mislite kako jedete zdravo i hranjivo, često zapravo konzumirate namirnice siromašne nutritivnim sastojcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
BITKE OKO TERMOSTATA /

Žene brže osjete hladnoću: 'Odgovor leži u povijesti evolucije'