SMANJITE RIZIK OD TEŽEG OBLIKA COVIDA-19: /

Ključno je da se nakrcate ovim vitaminom, a HZJZ savjetuje kako

Image
Foto: shutterstock

Održavanje njegova optimalnog statusa u krvi strategija je koja potencijalno može pridonijeti obrani od infekcija respiratornog sustava

30.10.2020.
13:32
shutterstock
VOYO logo

Gotovo 50 posto svjetske populacije ima nedovoljnu koncentraciju vitamina D u krvi, osobito tijekom zime i ako žive sjeverno od 35. paralele, pokazala je studija objavljena u časopisu "The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics".

Druga studija u Španjolskoj otkrila je manjak vitamina D kod čak 82,2 posto pacijenata, što je u tom trenutku bilo gotovo dvostruko više od prosječnog manjka istoga vitamina u toj državi. Istraživači iz Santandera uočili su i da su oboljeli od Covida-19, koji su usto imali manjak vitamina D, istodobno češće patili od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Image
'PORUKE NISU DOBRE'; Ivan Đikić tvrdi da se virus sada širi bez žarišta: /

'Primijetili smo da postoji oko 40 mutacija, najčešća je jedna...'

Image
'PORUKE NISU DOBRE'; Ivan Đikić tvrdi da se virus sada širi bez žarišta: /

'Primijetili smo da postoji oko 40 mutacija, najčešća je jedna...'

Karika u lancu kompleksnih faktora

Nedovoljne količine vitamina D mogu predstavljati javnozdravstveni problem koji se može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom. Rizične skupine u pandemiji su osobe starije dobi i polimorbidni bolesnici, upravo one skupine kod kojih se ujedno bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin D predstavlja kariku u lancu kompleksnih faktora koji pridonose imunosnom odgovoru i zato je održavanje njegove optimalne razine u krvi strategija koja potencijalno može pridonijeti obrani od infekcija respiratornog sustava, posebice u starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Glavni izvor vitamina D njegova je sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevu svjetlu. Zato i dolazi do manjka vitamina tijekom jeseni i zime, no to se može nadoknaditi prehranom i dodacima prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbogatiji izvori vitamina D u hrani

  • ulje iz jetre bakalara i drugih masnih riba
  • ulja u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora
  • shiitake gljive
  • jetra
  • žumanjak iz jaja

Dodatak vitamina D u jesenskim i zimskim mjesecima, osim što jača imunosni sustav, poboljšava raspoloženje, ali teško je unijeti dovoljnu količinu vitamina kroz prirodne izvore, objasnila je nutricionistica Kim Plaza.

Studije provedene ove godine i objavljene u časopisu "Journal of Infection and Public Health" pokazale su da suplementacija vitaminom D pokazuje obrambeni učinak od respiratornih infekcija.

Stoga, visoki status vitamina D u krvi može pomoći u smanjenju rizika od virusnih epidemija te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok se niske koncentracije toga vitamina vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od Covida-19. Zato je potrebno educirati stanovništvo da je snaga vitamina D, suplementacija i praćenje njegove koncentracije u krvi kod različitih ugroženih populacijskih skupina od posebnoga značaja za zdravlje ljudi.

Preporuke HZJZ-a za dovoljan unos vitamina D

  • češći boravak vani i aktivnosti na otvorenom
  • redovita tjelovježba
  • odgovarajuća pravilna i uravnotežena prehrana
  • od listopada konzumirati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno naviše
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike