povećani izgledi za ozdravljenje / Skroman zaštitni učinak: kavom protiv raka debelog crijeva

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Od dvije do tri šalice kave dnevno imale su skroman zaštitni učinak. Učinak je gotovo ništavan s jednom šalicom ili manje

18.8.2015.
9:06
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Svakodnevno ispijanje kave znatno smanjuje mogućnost vraćanja raka debelog crijeva i povećava izglede za ozdravljenje, po istraživanju čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Svi su pacijenti u tom kliničkom istraživanju podvrgnuti kirurškom zahvatu i kemoterapiji zbog raka debelog crijeva u trećem stadiju. To znači da su kancerogene stanice zahvatile i limfne čvorove blizu tumora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za te je bolesnike činjenica da su pili najmanje četiri šalice kave svaki dan (oko 460 miligrama kofeina) imala najveći učinak, smanjujući za 42 posto opasnost od vraćanja raka i za 33 posto smrt od bilo kojeg drugog uzroka, u odnosu na sudionike koji nisu pili kavu, ističu istraživači.

Njihovo istraživanje objavljeno je u američkom medicinskom časopisu Journal of Clinical Oncology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dvije do tri šalice kave dnevno imale su skroman zaštitni učinak. Učinak je gotovo ništavan s jednom šalicom ili manje, ističu ti znanstvenici iz Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu.

Istraživanje se odnosilo na gotovo tisuću sudionika koji su odgovorili na upitnik o svojim prehrambenih navikama na početku istraživanja, tijekom kemoterapije i ponovno godinu dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo